Are doar 40 de ani și este unica miliardară a Africii și cea mai tânără femeie de afaceri de pe continent, cu o avere estimată de 3 miliarde de dolari, în condițiile în care 70% dintre conaționalii săi trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.
Unica miliardară a Africii este Isabel dos Santos, fiica președintelui Angolei, José Eduardo Dos Santos, potrivit Forbes, scrie incont.ro.
Primul său business l-a deschis la 24 de ani, prima investiție fiind un restaurant, numit Miami Beach, potrivit Daily Mail.
Ulterior, rapid și sistematic, Isabel Dos Santos a acumulat participații semnificative în industriile strategice din Angola: bănci, ciment, diamante și telecom, ea devenind astfel, cel mai influent om de afaceri din țara sa. Cu o majoritate din active deținute în companii portugheze cotate la bursă, Isabel Dos Santos se bucură de credibilitate internațională.
Potrivit Daily Mail, la începutul lui 2013, Dos Santos deținea 19,5% din acțiunile băncii BPI, una dintre cele mai mari de pe piața bancară din Portugalia, participație estimata la 465 milioane de dolari, precum și 25% din acțiunile băncii angoleze BIC, participație ce valorează 160 milioane de dolari.
În 2012, Isabel Dos Santos și-a majorat participația în cadrul celei mai mari companii media din Portugalia, ZON Multimedia, de la 4,9% la 28,8%, ce valora în ianuarie aproximativ 385 milioane de dolari, și deține și 25% din acțiunile Unitel, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Angola.
Vânzarea de diamante, o sursă importantă pentru averea fiicei președintelui Angolei
Jurnaliștii de la Forbes consemnează că fiica cea mai mare a președintelui Angolei, José Eduardo Dos Santos, a reușit să facă aceste investiții majore fie preluând câte o "bucată" din vreo companie ce dorea să facă afaceri în Angola, fie din penița stiloului tatălui său, care i-a ușurat drumul în afaceri.
Un prim pas a fost intrarea în afacerile cu diamante, Angola fiind al patrulea cel mai mare producător de diamante din lume. Vinde de 1 miliard de dolari pe an prețioasele pietre ce se găsesc în minele situate în nord estul țării. Concesionarul exclusiv al acestora este compania de stat Endiama. In 1999, președintele Dos Santos a împins Endiama să formeze un parteneriat cu trei companii din Israel pentru vânzarea diamantelor, noua companie numindu-se Ascorp. Israelienii, împreună cu traficantul rus de arme Arkadi Gaydamak, care ar fi mijlocit tranzacția, rămân cu 24,5 % din acțiuni, iar guvernul cu 51%, celălalt acționar fiind Isabel dos Santos, cu o participație de 24,5%, printr-o societate de investitii din Gibraltar, Trans Africa Investment Services, potrivit raportului anual TAIS ".
Au urmat apoi afacerile în industria cimentului, telecom și domeniul bancar.
Deși fostul premier al Angolei, Marcolino Moco, consideră că "Nu ai cum să justitifici această avere, care este afișată cu nerusinare", iar un profesor al Universității de Studii Internaționale Johns Hopkins, Peter Lewis, apreciază că “Sursa finanțărilor și modul de conducere a corporaților sunt destul de misterioase", susținând că "principala problemă cu care se confruntă Angola o reprezintă lipsa transparenței în afaceri", purtătorul de cuvânt al miliardarei Isabel Dos Santos a precizat pentru Forbes că toate investițiile făcute de fata președintelui Angoliei au fost realizate cu maximă transparență, aceasta lucrând de cele mai multe ori cu companii cunoscute, listate la bursă.
Cu toate că, în ultimul deceniu, Angola a fost una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, PIB-ul avansând la 11,6%, din 2002 până în 2011, oamenilor din Angola nu le e bine. 70% dintre ei trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi, iar 10% din populația țării stă la coadă pentru alimente din cauza secetei și a birocrației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu