Cine e Charles Michel, ales în locul lui Donald Tusk la Consiliul European

Cine este Charles Michel
Cine este Charles Michel

Charles Michel a fost ales în locul lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European.

Charles Michel este premier al Belgiei din octombrie 2014 la conducerea unui guvern demisionar de şase luni.

Ministru la vârsta de 25 de ani, prim-ministru la 38 de ani, acest liberal francofon în vârstă de 43 de ani se poate lăuda că a avansat rapid după o sosire precoce în politică în umbra tatălui său, fostul comisar european Louis Michel.

În Belgia, unde situaţia politică este blocată de la alegerile parlamentare din 26 mai, Charles Michel, avocat de profesie, a făcut impresie acceptând să guverneze acum cinci ani în coaliţie cu N-VA (naţionaliştii flamanzi), un partid care promovează în statutul său independenţa Flandrei, ceea ce niciodată nu s-a mai întâlnit la un politician francofon.

A promovat reforme socio-economice

Tenace, adept al compromisului, Charles Michel a reuşit să conducă această echipă timp de peste patru ani, promovând reforme socio-economice care au permis crearea a 230.000 de locuri de muncă, pe fondul unei creşteri reînnoite.

Coaliţia sa cvadripartită (formată de asemenea din liberali şi creştin-democraţi flamanzi) s-a prăbuşit în decembrie 2018, când N-VA a refuzat să se asocieze la sprijinirea unui pact ONU privind migraţia.

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, calitatea principală este "capacitatea de a fi un artizan al compromisului", "profilul ideal este cel al acestor premieri belgieni, pricepuţi, versaţi", a declarat recent fostul ambasador francez la UE, Pierre Sellal, citându-l pe Herman Van Rompuy, care a prezidat Consiliul European între 2010 şi 2014.

La nivel internaţional, la summiturile europene, Charles Michel a afişat de multe ori din 2017 alături de preşedintele francez Emmanuel Macron aceeaşi sensibilitate politică pro-UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel