EXCLUSIV  Cine dictează dobânzile din România. Preşedintele Asociaţiei Băncilor, lămuriri

Nivelul ridicat al dobânzilor la creditele din România este dictat de un factor pe care l-a dezvăluit, la DC News, preşedintele Asociației Române a Băncilor.

Invitatul emisiunii "Borza Analytica" de la DC News, Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a explicat care este factorul de care depinde nivelul dobânzilor aplicate la creditele oferite de băncile din România. 

"Avem o zonă de fiscalitate rezonabilă, am avut, în schimb, o zonă de neperformanţă una din cele mai mari din Europa. Ne referim la oamenii care nu mai plătesc creditele. Aici vorbim despre persoanele juridice, pentru că persoanele fizice au avut nivelul de neperformanţă mai mic decât al persoanelor juridice. Cea mai mare pierdere a sistemului bancar s-a creat de la persoanele juridice.

Cât priveşte dobânzile, trebuie precizat faptul că nivelul dobânzilor este strâns legat de nivelul de neperformanţă a creditelor. Totul ţine şi de disciplina financiară. Dacă în Germania am nivel de neperformanţă de 1% şi am dobânzi de 2%, înseamnă că în cei 2% ai dobânzii mi-a intrat un cost care este aferent nivelului de neperformanţă. Dacă în România ai nivel de neperformanţă, la vârf, în 2014, 22%, adică aproape una din patru persoane a decis să nu-şi mai ramburseze creditul, în mod normal ar trebui să operezi cu marje mai mari", a declarat Sergiu Oprescu.   

 Continuarea explicaţiilor oferite de către Sergiu Oprescu, aici:


Urmăreşte întreaga emisiune aici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel