Cine asigură președinția UE în locul Marii Britanii

Belgia este 'dispusă' să asigure președinția rotativă a Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2017, în locul Marii Britanii, a anunțat miercuri Ministerul belgian al Afacerilor Externe, relatează AFP.

'Belgia este dispusă să asigure această președinție, dacă ni se cere aceasta', a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Didier Vanderhasselt, la mai puțin de o lună de la referendumul în care britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană.

'Am deținut președinția în 2001, apoi în 2010 și următoarea era prevăzută abia în 2024', a declarat sâmbăta trecută șeful diplomației belgiene, Didier Reynders, fără a oferi în mod explicit serviciile țării sale, una dintre cele șase state fondatoare ale UE.

O președinție belgiană ar permite în special reducerea unor costuri deoarece ar putea fi utilizate clădirile unor instituții europene din Bruxelles.

[citeste si]

Premierul britanic Theresa May l-a informat marți pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie va renunța să asigure președinția rotativă a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, a anunțat miercuri executivul de la Londra. Ea a explicat că țara sa 'va fi foarte ocupată cu negocierile pentru ieșirea din UE', a declarat un purtător de cuvânt. Londra urma inițial să dețină președinția după Malta și înaintea Estoniei.

'Ideea unei președinții belgiene în al doilea semestru al anului 2017 a fost emisă pentru prima dată la summitul NATO de la Varșovia, la începutul lunii iulie', potrivit agenției Belga.'Colega mea estoniană a venit să mă întrebe dacă este adevărat că intenționăm să asigurăm președinția în locul Regatului Unit', a declarat Reynders, citat de agenția de presă belgiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel