Cine a fost Osama bin Laden şi cum a ajuns să-i atace pe americani la ei acasă - VIDEO

11 septembrie 2001 a fost data care a schimbat lumea şi care l-a adus în centrul atenţiei pe Osama Bin Laden, liderul Al Qaida care avea să fie cel mai vânat terorist din lume.

Osama bin Laden s-a născut la Riyad în 1957, fiind al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Bin Laden.

A urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.

El ar fi urmat să se integreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf.

Osama bin Laden a fost împuşcat în cap, relatează CNN – VIDEO

Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

Dolarul american s-a apreciat, după anunţarea morţii lui Osama bin Laden

Bin Laden a realizat, în Pakistan, o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").

El a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.

După retragerea trupelor ruse, în 1989, ben Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.

După invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţie a "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama ben Laden s-a simţit trădat, considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii de militari americani.

În 1992, autorităţile saudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şi de sprijinul pe care bin Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii, bin Laden s-a instalat în Sudan, cu acordul autorităţilor de la Khartoum. După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicat două "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.

---

Geronimo, numele de cod al operațunii împotriva lui bin Laden

---

Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionale intense, să-i ceară să părăsească ţara.

Ben Laden a reapărut după scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce în ce mai radicale , chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist a înfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi din lumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.

Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.

WIKILEAKS – 11 septembrie 2001, din perspectiva atacatorilor

Atentatele din 11 septembrie 2001, cel mai mare succes al lui Osama Bin Laden

Privind din perspectiva sa, cel mai mare succes al liderului Al Qaida au fost atentatele de la World Trade Center.

Dimineaţa zilei de 11 septmebrie 2001 a adus cel mai mare atac teorist din istorie. Patru avioane comerciale au fost deturnate de 19 membri al Qaida. Două dintre avioane au intrat în turnurile gemene din New York, World Trade Center.

La ora 8:46 a.m , zborul American Airlines numărul 11 s-a prăbuşit în Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud la ora 9:03 a.m. După 56 de minute, Turnul de Sud s-a prăbuşit, urmat la jumătate de oră de Turnul de Nord.

Al treilea avion deturnat a lovit Pentagonul, cu o viteză de 345 de mile pe oră, 9:37 a.m, dar nimeni nu a murit în atac.

Cel de al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriştii în încercarea de a prelua controlul avionului.

În total, atacurile au ucis peste 3000 de persoane şi a rănit alte câteva sute.

Teorii ale conspiraţiei

Desigur, evenimentele din 11 septembrie au ridicat şi multe semne de întrebare. Mai multe teorii ale conspiraţiei susţin că atentatele nu au fost făcute de al Qaeda, ci de guvernul american, pentru a avea sprijinul populaţiei în războiul de cucerire a petrolului din Orient.

Alte teorii spun că Osama bin Laden a fost defapt agent CIA şi un apropiat al SUA, care a fost folosit pentru a crea o diversiune.

Dacă în cazul turnurilor gemene, oficiali americani au reuşit să emită o teorie credibilă, în ceea ce priveşte atacul de la Pentagon, nu au reuşit decât să adâncească misterul. Multe întrebări legitime, nu ş-au găsit răspunsurile, iar autorităţile nu au dat prea multe detalii.

Citeşte şi:

Fostul preşedinte american George W. Bush a fost anunţat telefonic de Barack Obama de moartea lui Bin Laden, duminică seara

Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan. Vezi anunţul lui Barack Obama – VIDEO

Din Pentagon şi Casa Albă s-au scurs informaţii despre moartea lui bin Laden

Băsescu: Uciderea lui bin Laden este “începutul sfârşitului”

CBS News: Informaţiile despre bin Laden, obţinute în închisorile secrete ale CIA din România şi Polonia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel