Cinci mistere ce învăluie afacerea Khashoggi

Adevărul în cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul țării sale din Istanbul, va fi căutat multă vreme.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis marţi într-un discurs că se va afla 'întregul adevăr' despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării acestuia de la Istanbul pe 2 octombrie. Deşi a adus câteva elemente noi, confirmând şi unele informaţii din presă, Erdogan s-a abţinut să facă dezvăluiri majore.

La trei săptămâni de la crima care a şocat lumea, cel puţin cinci întrebări nu au primit încă răspuns, detaliază agenţia France Presse într-o analiză.

- Cine a comandat asasinatul? Erdogan însuşi a pus această întrebare în discursul său de marţi. Conform preşedintelui turc, o echipă formată din 15 agenţi saudiţi a venit la Istanbul pentru a-l ucide pe jurnalist. Presa turcă îl acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, zis şi MBS. Însă Riadul respinge aceste acuzaţii şi, după ce a avansat mai multe versiuni contradictorii, pune moartea lui Khashoggi pe seama unei operaţiuni 'neautorizate', ipoteză primită cu multă neîncredere atât în Turcia, cât şi în ţările occidentale.

- Unde este corpul? Oficial, cadavrul lui Khashoggi nu a fost încă găsit. Unele media turce au susţinut că, după ce l-au ucis, agenţii saudiţi l-au tăiat în 15 bucăţi. Anchetatorii turci au efectuat cercetări în pădurea Belgrad, din apropiere de Istanbul, precum şi în oraşul-port Yalova. Erdogan a spus marţi că agenţii saudiţi au studiat aceste locuri înaintea asasinatului. Descoperirea, luni, a unui vehicul cu numere diplomatice aparţinând consulatului saudit, abandonat într-o parcare din Istanbul, a făcut să renască speranţa că va fi găsit cadavrul. Autorităţile turce au cerut consulatului saudit să permită inspectarea vehiculului.

- Cum a fost ucis Khashoggi? Erdogan a descris amănunţit pregătirile celor 15 agenţi saudiţi, dar nu a indicat şi modalitatea în care ei au comis crima. Această omisiune se datorează faptului că ancheta încă nu a determinat toate circumstanţele asasinatului? Sau Erdogan s-a abţinut tocmai pentru a nu pune Riadul într-o situaţie şi mai delicată, în timp ce, conform unor analişti, continuă negocierile în culise? În primele zile după dispariţia lui Khashoggi presa turcă a publicat numeroase detalii, uneori incoerente. Unele ziare au scris că jurnalistul a fost decapitat, în timp ce altele făceau referire la o strangulare.

- Există o înregistrare audio? Mai multe media turce au relatat de asemenea că anchetatorii au intrat în posesia unei înregistrări audio care dovedeşte clar că jurnalistul a fost ucis, înregistrare obţinută într-un mod care ridică numeroase semne de întrebare, presa susţinând că ea a fost realizată cu ajutorul ceasului pe care-l purta Khashoggi şi era conectat la telefonul său mobil pe care nu-l avea asupra lui. În opinia unor comentatori, această înregistrare, dacă ea într-adevăr există, este principalul mijloc prin care Ankara poate exercita presiuni asupra Riadului. Publicarea ei ar pune Arabia Saudită într-o situaţie extrem de stânjenitoare şi ar risca să creeze o criză diplomatică majoră între Ankara şi Riad. De altfel, Erdogan nu a spus nimic în discursul său despre o asemenea înregistrare.

- Este Mohammed bin Salman implicat? Erdogan a avut în ultimele zile două discuţii telefonice cu regele Salman (tatăl lui Mohammed bin Salman) şi a spus în discursul său de marţi că se bazează pe monarhul saudit în asigurarea cooperării între ţara acestuia şi anchetatorii turci. Însă, lucru remarcat de comentatori, Erdogan a evitat în discursul său de marţi să-l menţioneze pe Mohammed bin Salman. Totuşi, preşedintele turc a spus că trebuie pedepsite 'toate persoanele' implicate în această crimă, 'de la cel mai înalt până la cel mai mic nivel', afirmaţie interpretată de unii ca fiind o aluzie subtilă la prinţul moştenitor saudit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel