Cimitirul din Valea Uzului, sentință definitivă

Curtea de Apel de la Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

Curtea de Apel de la Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

“Acum se deschide un nou capitol în procesele legate de cimitir, iar acesta va fi numai în favoarea noastră”, a apreciat primarul comunei Sânmartin, András Gergely, în mesajul video în care a comentat decizia, divulgând totodată că a primit sentinţa ca un cadou de ziua lui de naştere.

La începutul lunii august 2019, oraşul Dărmăneşti a acţionat în justiţie comuna Sânmartin cu scopul de a anula parţial hotărârea din 2007 a consiliului local al comunei, prin care a fost declarat proprietate publică a localităţii din Ţinutul Secuiesc cimitirul militar din Valea Uzului şi clădirile dezafectate ale fostei cazărmi, din apropierea cimitirului. Hotărârea Consiliului Local Sânmartin a fost confirmată şi prin Hotărârea Guvernului nr. 299/2010, potrivit Hirado.hu.

Evenimentele din 2019

De Ziua Eroilor, în Valea Uzului, o localitate aflată la limita dintre două județe și două regiuni istorice, Harghita și Bacău, românii și ungurii s-au încleștat violent pentru dreptul de acces într-un cimitir din timpul Primului Război Mondial. Și ungurii și românii aveau morți îngropați acolo. Dar la fel aveau și italienii, sârbii, nemții, rușii și austriecii, potrivit PressOne.

Problemele au început din cauza faptului că, primăria Dărmănești a pus cruci ale eroilor români, în cimitir iar la puțin timp după acest lucru, mai mulți etnici maghiari au venit și le-au acoperit cu saci de gunoi. În urma unei mobilizări fără precedent, atât etnici români, cât și maghiari, s-au adunat la Valea Uzului pe 6 iunie 2019 pentru a celebra Ziua Eroilor. Întâlnirea dintre cele două grupuri s-a lăsat cu injurii și acuzații privitoare la modul în care a fost administrat cimitirul, fiind unul dintre cele mai răsunătoare conflicte interetnice din ultimul deceniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel