Cimitir, pe un sit arheologic în Sălaj. A fost deschis dosar penal

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

S-a deschis dosar penal in rem pentru amplasarea ilegală a unui cimitir pe un sit arheologic.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj au demarat o anchetă în cazul amplasării ilegale a unui cimitir cu peste 40 de morminte pe raza sitului arheologic "Castrul roman de la Tihău - Grădişte", monument istoric de grupă A.

Ce spune directorul Direcţiei de Cultură Sălaj

"În perimetrul monumentului istoric 'Castrul roman de la Tihău - Grădişte' se află un cimitir amplasat ilegal, care distruge sistematic şi iremediabil monumentul istoric, fiind încălcate astfel prevederile legii privind protejarea monumentelor istorice, dar şi prevederile Ordonanţei 43 din 2000, privind privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional. În data de 18 noiembrie 2019, când au fost efectuate verificările în teren, au fost identificate un număr de 41 de morminte, cel mai recent datând din luna octombrie 2019", a precizat vineri, directorul Direcţiei de Cultură Sălaj, Doina Cociş, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Au primit o sesizare cu privire la această ilegalitate

Direcţia de Cultură a fost sesizată privind această ilegalitate de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, "Castrul roman de la Tihău - Grădişte", împreună cu vicus-ul său (aşezarea aferentă castrului), făcând parte integrantă din Limes-ul roman (frontiera Imperiului Roman) a provinciei romane Dacia, frontieră care în România se întinde pe o distanţă de aproximativ 1.500 de kilometri.

Doina Cociş a arătat că perimetrul castrului nu este marcat, aşa cum prevede legea, printr-un însemn distinctiv amplasat de reprezentanţii primăriei Surduc, pe raza căruia se află, motiv pentru care s-a cerut administraţiei locale efectuarea demersurilor legale necesare pentru a instala şi a întreţine semnele distinctive care marchează calitatea de monument istoric a sitului arheologic "Castrul roman de la Tihău - Grădişte".

Efectuarea oricăror lucrări constituie infracţiune

Totodată, directorul Direcţiei de Cultură Sălaj a subliniat că, în conformitate cu prevederile legale privind privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie (IPJ) Sălaj, Maria Cristea, a declarat vineri, pentru Agerpres, că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru lucrări care pot afecta siturile arheologice, faptă care, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

Primăria a concesionat o suprafaţă de teren

Doina Cociş a precizat, pentru Agerpres, că s-a ajuns în situaţia actuală după ce Primăria a concesionat o suprafaţă de teren din incinta castrului unei asociaţii, care a făcut acolo un cimitir.

"Din punctul meu de vedere, nu e soluţie să muţi mormintele, pentru că stricăciunile oricum au fost deja făcute. E important ca primăria să ia măsuri pentru marcarea zonei castrului, pentru a evita pe viitor astfel de situaţii", a conchis directorul Direcţiei de Cultură Sălaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel