CICLONUL GITA a făcut ravagii. Mii de turiști, izolați

Ciclon - imagine simbol
Ciclon - imagine simbol

Ciclonul Gita a provocat inundaţii, a distrus drumuri şi a lăsat izolate mii de persoane în regiunea turistică Golden Bay din Noua Zeelandă. 

Mai multe alunecări de teren s-au produs miercuri din cauza ploilor torenţiale, ceea ce a dus la închiderea unui drum din Takaka Hill din districtul Tasman, situat în nordul Insulei de Sud, circa 6.000 de localnici şi turişti rămânând izolaţi de restul ţării.

Provizii de urgență

Proprietarul unui supermarket din localitatea Takaka din Golden Bay a declarat pentru postul Radio New Zealand că în faţa magazinului său oamenii au format cozi cu mult timp înainte de deschidere. Până seara, pe rafturile acestuia nu se mai găseau lapte, pâine şi hârtie igienică şi nu mai existau decât câteva provizii de conserve şi produse pentru copii.

Consiliul local a informat populaţia că lucrările pentru eliberarea căii de acces vor dura câteva zile, iar în acest timp în zona afectată vor fi trimise provizii pe calea apei, cu ajutorul barjelor.

Mii de oameni izolați

Richard Kempthorne, ales în consiliul regional Tasman din nord-vestul Insulei de Sud, a explicat că are în vedere toate opţiunile de transport posibile în cazul în care accesul rutier spre Golden Bay nu va putea fi restabilit rapid. "Feriboturi, barje, precum şi zboruri aeriene... Avem 5.000 de locuitori care trebuie să se hrănească şi avem turişti", a explicat el. "Sunt probabil câteva sute acolo, ceva mai mult de o mie de persoane care probabil vor să plece şi să-şi continue călătoria", a adăugat Richard Kempthorne.

Cu toate că furtuna a provocat ploi torenţiale în cantităţi considerabile, nu au fost înregistrate inundaţii pe coasta de est a Insulei de Sud, notează sursa citată.

Ciclonul, spre o direcție sudică

Christchurch se pare că a scăpat de ce e mai rău din fostul ciclon tropical Gita după ce acesta s-a împrăştiat şi s-a îndreptat într-o direcţie mai sudică decât se prognozase, au declarat miercuri dimineaţă autorităţile locale din cel mai mare oraş de pe insulă.

Două provincii se mai aflau miercuri dimineaţă în stare de urgenţă autorităţile făcând eforturi să evalueze pagubele produse asupra infrastructurii.

Categoria 5

Ciclonul a lăsat fără curent zeci de mii de locuinţe, a antrenat căderi de copaci şi a distrus mai multe sectoare de drumuri, însă directorul Apărării Civile, Sarah Stuart-Black, a anunţat că ce a fost mai rău a trecut.

Săptămâna trecută, Gita, care era clasat în categoria 5 - nivelul maxim -, a devastat Insulele Tonga şi Insulele Samoa.

Între timp, el a scăzut în intensitate, dar coada ciclonului a lovit Noua Zeelandă în noaptea de marţi spre miercuri, cu vânturi de 140 de kilometri pe oră şi 200 de milimetri de ploaie, afectând în principal Insula de Sud.

[citeste si]

Şapte consilii regionale, printre care cel din Christchurch, al doilea oraş ca mărime din Noua Zeelandă, toate situate în Insula de Sud, au declarat marţi stare de urgenţă, autorităţile anticipând ce era mai rău.

Potrivit serviciul meteorologic MetService, ciclonul s-a îndreptat miercuri la orele prânzului spre largul mării, la sud de Christchurch

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel