EXCLUSIV  Ciachir: ”Pe 1 ianuarie 2021, pe lângă Sfântul Vasile, este o sărbătoare și mai importantă”. Puțini însă știu cât de însemnată este

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie

Pe 1 ianuarie, toată lumea știe că este sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Puțini însă știu că, de fapt, în aceeași zi avem o sărbătoare cel puțin la fel de importantă.

Prima zi din an are, pentru creștinii ortodocși, o întreită semnificație: mai întâi este praznicul împărătesc al "Tăierii-Împrejur" a Pruncului născut în ieslea Betleemului, apoi este ziua Sfântului Vasile cel Mare, precum și începutul Noului An. Dintre toate, cea mai mare importanță o are Tăierea-Împrejur. Când pruncul Iisus s-a făcut de opt zile, a fost tăiat-împrejur, pe de o parte pentru ca să împlinească legea, pentru că "n-am venit să stric legea, ci s-o împlinesc", iar pe de altă parte pentru a astupa gură ereticilor care ar fi putut spune mai târziu că Domnul nu a luat fire omenească. La împlinirea celor opt zile se punea și numele copilului.

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre importanța sărbătorii cunoscută drept ”Tăierea-Împrejur cea după trup a Domnului”.

”Toată lumea știe de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Este sărbătorit împreună cu mama sa, Emilia, pe 1 ianuarie. Numai că există o sărbătoare mai importantă pe 1 ianuarie, trecută de asemenea în calendarul ortodox, care este Tăierea-Împrejur cea după trup a Domnului. Ce înseamnă acest lucru? La opt zile după ce Hristos s-a născut, El s-a supus Tăierii-Împrejur. Odată cu supunerea Sa la această rânduială, Iisus pune capăt legii vechi și așează începutul Noului Testament. De aceea, noi, creștinii, nu mai suntem obligați să ne tăiem-împrejur trupește, dar să preschimbăm tăierea-împrejur în ceva spiritual, adică să ne purtăm bine, să fim generoși.

Tot cu acest prilej, numele de sărbătoarea Tăierii-Împrejur este și sărbătoarea numelui lui Iisus. Tot pe 1 ianuarie, i se conferă și numele de Iisus. De aceea, sărbătoarea trebuie să aibă chemarea acestui nume în viața noastră duhovnicească. A fost pusă de Sfinții Părinții la începutul cununii anului. Biserica respectă începutul anului laic. În plus, pe 31 decembrie, la trecerea dintre ani, există și o slujbă, dar anul bisericesc continuă să înceapă pe 1 septembrie”, a zis Dan Ciachir pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel