EXCLUSIV  Ciachir, despre incendiul de la Catedrala din Nantes: E CA UN SEMN. Legătura cu Erdogan

În dimineața zilei de sâmbătă, 18 iulie, Catedrala Sfinților Petru și Pavel din Nantes a fost cuprinsă de un incendiu. Publicistul Dan Ciachir a oferit o reacție, în exclusivitate pentru DC News, privind acest eveniment. 

Publicistul Dan Ciachir a oferit câteva informații pentru DC News în ceea ce privește importanța Catedralei gotice din Nantes, cuprinsă de un incendiu în dimineața zilei de sâmbătă. 

„Este unul din marile monumente ale Franței, purta numele de Catedrala Ducilor, sintagmă pe care a folosit-o și Emmanuel Macron astăzi, la prânz, în mesajul său scurt de pe Twitter. Acest incendiu are loc la un an și trei luni după cel din 15 aprilie 2019, când Catedrala Notre Dame, a doua ca importanță în lumea bisericilor romano-catolice. Prima este Sfântul Petru din Roma, a doua Notre Dame din Paris, aceasta din Nanes este una dintre marile monumete ale Franței”, a declarat scriitorul Dan Ciachir pentru DC News. 

Dan Ciachir ne-a mai dezvăluit că monumentul a mai trecut printr-un incendiu și atunci, a fost nevoie de 13 ani pentru a fi redat slujirii. 

„Ea a mai trecut printr-un incendiu, în 1972. Au fost nevoie de 13 ani pentru restaurare, reamenajare, reparare și apoi a fost redată slujirii bisericești”, a precizat scriitorul Dan Ciachir. 

Ciachir: E ca un semn

Din punctul de vedere al scriitorului Dan Ciachir, incendiul de la Nantes poate fi privit ca pe un semn. De asemenea, primele informații ale autorităților arată că incendiul ar fi fost provocat, precizează Ciachir.

„Deocamdată, cât am văzut în ziarele franțuzești, se pare că primele declarații oficiale ar fi că a fost un foc pus. Deci, nu întâmplător ca la Notre Dame. Pus în trei locuri! Orga a ars în întregime. E ca un semn, așa. Acum un an Catedrala Notre Dame, acum... Ele sunt locuri sacre”, a subliniat scriitorul.

Dan Ciachir a spus pentru DC News că „nu pot să nu mă gândesc la conflictele cu jihadismul în Franța. Francezii își respectă monumentele, tradiția, istoria, chiar dacă sunt atei în bună parte. Statul este accentuat laic.”

Legătura cu decizia lui Erdogan

Dan Ciachir mai crede că incendiul are legătură și cu decizia Turciei de a reislamiza Catedrala Sfânta Sofia, devenită muzeu după ce a fost moschee. „Evenimentul acesta este și în legătură cu faptul că, acum o săptămână, președintele Erdogan, consiliul de stat al Turciei, de fapt, a hotărât să reislamizeze Sfânta Sofia, catedrala devenită muzeu în 1934, după o perioadă în care a fost moschee. Sunt anumite lucruri pe care nu poți să le privești corelativ”, a mai spus Dan Ciachir.

„Sunt două lovituri aduse creștinătății și marelor sale monumente. Una din lumea răsăriteană și una din lumea romano-catolică. Atât latura răsăriteană a creștinismului, cât și cea apuseană primesc două lovituri”, a încheiat scriitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel