Christine Lagarde de la BCE semnalează majorări ale dobânzilor în iulie și septembrie

Cristine Lagarde, Președintele BCE
Cristine Lagarde, Președintele BCE

Șeful băncii centrale face primul apel explicit pentru două creșteri rapide a ratei dobânzii.

Banca Centrală Europeană urmează să majoreze ratele dobânzilor în iulie și septembrie, a declarat președintele Christine Lagarde într-o postare pe blog publicată luni.

Acesta este primul apel explicit al lui Lagarde pentru două majorări ale ratei dobânzii în succesiune rapidă, deși mai mulți colegi ai săi din Consiliul guvernatorilor BCE au sugerat anterior acest lucru.

„Mă aștept ca achizițiile nete în cadrul programului de cumpărare de obligațiuni să se încheie foarte devreme în al treilea trimestru”, a scris Lagarde, confirmând încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE, potrivit Politico.

„Acest lucru ne-ar permite o creștere a ratei la întâlnirea noastră din iulie, în conformitate cu îndrumările noastre anticipate. Pe baza perspectivelor actuale, probabil că vom fi în măsură să ieșim din ratele negative ale dobânzilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.”

Pentru a ridica ratele dobânzilor în teritoriu pozitiv până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru necesită două creșteri de 25 de puncte de bază.

Comentariile lui Lagarde vin după ce miniștrii de finanțe și bancherii centrali ai puterilor economice G7 și-au încheiat vineri întâlnirea cu angajamentul de a lupta împotriva presiunilor inflaționiste în creștere.

„Următoarea etapă de normalizare ar trebui să fie ghidată de evoluția perspectivei inflației pe termen mediu”, a scris Lagarde. „Dacă vedem că inflația se stabilizează la 2% pe termen mediu, va fi oportună o normalizare suplimentară progresivă a ratelor dobânzilor către rata neutră. Dar ritmul și amploarea generală a ajustării nu pot fi determinate înainte”, a mai declarat aceasta.

Activele criptografice „nu valorează nimic”, spune Christine Lagarde de la BCE

„Am spus de-a lungul timpului că activele cripto sunt active foarte speculative, foarte riscante”, a declarat Lagarde emisiunii olandeze College Tour într-un interviu care a fost difuzat duminică. „Evaluarea mea foarte umilă este că nu valorează nimic. Nu se bazează pe nimic, nu există active de bază care să acționeze ca o ancoră a siguranței”.

Comentariile vin pe măsură ce piața cripto este zdruncinată: la începutul acestei luni, Bitcoin a pierdut 20% din valoare într-o singură săptămână.

Lagarde a mai dezvăluit că nu a investit niciodată în criptoactive. „În ziua în care vom avea moneda digitală a băncii centrale, o voi garanta”, a spus ea. „Deci banca centrală va fi în spatele ei. Cred că este foarte diferit de oricare dintre aceste lucruri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel