Urmărește emisiunea live


Chirieac: Vladimir Putin, pericol final pentru omenire. India, China și Occidentul să oprească un lider care și-a pierdut mințile

Bogdan Chirieac atrage atenția, într-un editorial scris pentru Defenseromania.ro, că niciodată, până acum, un lider al unei puteri nucleare nu a folosit amenințarea cu arma atomică. Este evident că pe Putin îl bântuie ieșirea din istorie odată cu toată planeta, scrie Chirieac. 

Înspăimântător este că, un singur om, Vladimir Putin, poate, acum, la o apăsare pe buton, să stingă viața pe Pământ. Este puțin probabil ca mamiferele să supraviețuiască unui război nuclear global. Dacă avem noroc, dacă vor mai exista resurse capabile să mențină viața, în vreun milion de ani, pe Terra, viața ar putea să-și reînceapă evoluția, proces care ar putea dura, din nou, câteva sute de mii de ani. După prăbușirea fostei URSS, s-a vorbit foarte puțin în public despre armamentul nuclear. Ca să înțelegeți cât de gravă este situația, o explozie termonucleară la Paris poate stinge viața majorității oamenilor până la București sau Iași, adaugă analistul, în editorialul publicat de defenseromania.ro.

Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chrieac:

Nebunia nucleară a lui Putin

Luni, la prânz, ora României, ministrul Apărării din Rusia, Serghiei Șoigu, a anunțat, cu mândrie, că a îndeplinit ordinul președintelui Vladimir Putin: a operaționalizat arsenalul nuclear al Federației Ruse. În total, e vorba de vreo 6.500 de focoase nucleare capabile să șteargă viața de pe Pământ de vreo 1.000 de ori. Firește, toată lumea civilizată din Statele Unite și până în Europa, la diverse niveluri politice, și-a exprimat îngrijorarea. Din august 1945, după exploziile de la Hiroshima și Nagasaki, nimeni nu a amenințat explicit cu arma nucleară. De-a lungul întregului Război Rece dintre Occident și URSS, înarmarea nucleară a continuat, cu diverse viteze, dar niciodată nu s-a amenințat explicit, de o partea și de alta a fostei Cortine de Fier, cu nimicirea nucleară.

Vladimir Putin, risc imediat pentru viața pe Terra

În spatele ușilor închise, a cercurilor diplomatice occidentale, inclusiv de la București, se estimează că nu este o amenințare reală, ci doar un mijloc de presiune. Putin este disperat. Invadarea Ucrainei nu a reușit, sancțiunile occidentale pun Rusia în genunchi, economic și social. Viitorul este cât se poate de sumbru pentru ocupantul de la Kremlin.

Înspăimântător este că, un singur om, Vladimir Putin, poate, acum, la o apăsare pe buton, să stingă viața pe Pământ. Este puțin probabil ca mamiferele să supraviețuiască unui război nuclear global. Dacă avem noroc, dacă vor mai exista resurse capabile să mențină viața, în vreun milion de ani, pe Terra, viața ar putea să-și reînceapă evoluția, proces care ar putea dura, din nou, câteva sute de mii de ani. După prăbușirea fostei URSS, s-a vorbit foarte puțin în public despre armamentul nuclear. Ca să înțelegeți cât de gravă este situația, o explozie termonucleară la Paris poate stinge viața majorității oamenilor până la București sau Iași.

Atenție, în anii 80, președintele Ronald Reagan a început programul de apărare împotriva rachetelor balistice nucleare sovietice, cunoscut sub denumirea de Star Wars. Numele este dat după celebrul film a lui George Lucas. Programul oferea protecție SUA pentru rachetele trase din fosta URSS. Protecția era însă una limitată pentru rachetele trase de submarine sau de bombardierele strategice.

Putin pune în fața omenirii o amenințarea reală care necesită un răspuns pe măsură. Niciodată de acum încolo omenirea nu ar mai trebui să stea la cheremul unui lider care si-a pierdut mințile, și care poate stinge, la o apăsare pe buton, viața pe pământ. Încălzirea climatică este un risc major în câteva decenii. Nebunia lui Putin este un risc imediat, astăzi.

Summit internațional pentru a îndepărta pericolul final: Vladimir Putin

Mi-aș dori ca acum, la discuția care se desfășoară între președintele Biden și liderii NATO, principalul subiect de discuție să fie apărarea nucleară a Planetei. Am văzut după războiul din Ucraina, slaba dotare tehnologică a noii Armate Roșii. Progresul, civilizația, inovația și prosperitatea rămân, deocamdată cel puțin, atribute ale Occidentului. Un summit internațional este absolut necesar prin punerea la masă nu doar a SUA și UE, ci și a Chinei, Indiei, Israelului și a altor țări cu lideri raționali.

Este evident că pe Putin îl bântuie ieșirea din istorie odată cu toată planeta. Pe 24 februarie el a început atacul, total neprovocat, asupra Ucrainei, stat european. Pe 23 februarie însă, de ziua Armatei, el a vizitat o unitate de rachete nucleare. De-a lungul timpului, Putin a mai făcut o referire la arsenalul nuclear rusesc Niciodată un președinte american, un președinte francez, un premier britanic sau un președinte chinez nu a folosit arsenalul nuclear drept amenințare. Pericolul final, astăzi, pentru omenire nu mai este războiul convențional, criza energetică sau alimentară sau schimbările climatice. El poartă un singur nume: Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel