Chirieac: Biden nu va risca o întâlnire cu Putin, dacă nu are un as serios în mânecă

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Preşedintele american Joe Biden a spus că nu crede că omologul său rus Vladimir Putin ar risca să folosească o armă nucleară. Bogdan Chirieac a analizat cele mai noi declarații.

„În opinia mea, Joe Biden nu va risca o întâlnire cu Vladimir Putin, dacă nu are un as serios în mânecă, adică o propunere acceptabilă făcută de Vladimir Putin. Nu prea văd cum, fiindcă Volodimir Zelenski vrea eliberarea tuturor teritoriilor, vrea eliberarea țării sale”, a spus analistul Bogdan Chirieac.

„Până la urmă, se va ajunge la o negociere, că va fi anul acesta, că va fi peste cinci ani. Acest război nu o să dureze 100 de ani. La un moment dat, lumea se va așeza la masă, dar, în actualele condiții... Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, doar a pomenit despre negocieri de pace și a fost aspru certat de președintele Iohannis. Deci, pur și simplu, cred că Joe Biden nu va merge la această întâlnire, dacă nu are ceva concret și acceptabil, atenție!”, a subliniat Bogdan Chirieac.

„Nu cred că o va face”, a spus Joe Biden, după ce a fost întrebat dacă liderul rus va folosi o armă nucleară tactică, o perspectivă pe care oficialii americani au urmărit-o cu îngrijorare. 

„Până acum, Biden a spus că el consideră o posibilitate reală folosirea armei atomice de către Rusia. Acum a declarat că nu crede că o va folosi și că Putin este un om rațional. Este o ușă deschisă pe care o lasă președintele american. Biden spune: a greșit, dar e rațional. Îi dă astfel șansa să vină cu o ofertă tangibilă, să spună ceva, să stăm la masă, și să vedem. Atenție: puterea președintelui turc în aceste negocieri este uriașă”, a mai spus Bogdan Chirieac, miercuri, la Antena 3.

Amintim că Joe Biden a refuzat să dezvăluie cum ar arăta un răspuns al SUA în cazul în care Vladimir Putin şi-ar pune în aplicare ameninţările nucleare, dar a precizat că Departamentul Apărării a dezvoltat în mod proactiv situaţii neprevăzute în cazul în care scenariul se va realiza. Întrebat care este linia roşie pentru Statele Unite şi NATO, Biden a afirmat: „Au existat discuţii în acest sens, dar nu voi intra în discuţie. Ar fi iresponsabil din partea mea să vorbesc despre ceea ce am face sau nu am face.”

Citește și...

Kremlinul se aşteaptă ca Erdogan să-i facă joi lui Putin o propunere concretă de mediere cu privire la Ucraina

Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-i facă omologului său rus Vladimir Putin o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri, relatează AFP.

„Turcii îşi vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (n.r. ruso-ucrainene), aceasta s-ar face pe teritoriul turc”, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov. „Erdogan va propune, probabil, ceva oficial', a adăugat el, precizând că se aşteaptă la o „discuţie interesantă şi utilă”.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia. Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor. În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel