EXCLUSIV  Chirie sau rate la propriul apartament? Adrian Câciu, sfat pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă în 2021

Foto: Ketut Subiyanto - Pexels
Foto: Ketut Subiyanto - Pexels

"Rate la apartament sau încă un an de chirie?". Aceasta este întrebarea pe care DC News i-a adresat-o economistului Adrian Câciu, în numele tinerilor şi, în general, al celor care visează la casa/apartamentul lor şi intenţionează să facă, anul acesta, un credit ipotecar.

"Sfatul meu pentru tinerii care doresc să îşi cumpere o locuinţă este să caute să aibă un venit din ce în ce mai mare, să caute să se califice. Eu nu recomand nimănui creditele imobiliare, dar dacă neapărat doreşte, eu zic să încerce pe Prima Casă/Noua Casă. Dar încă trebuie să ştie toată lumea că dobânzile vor fi din ce în ce mai mari şi atunci să te angrenezi la 30 de ani de credite nu e o decizie uşor de luat. 

Tinerii trebuie să ştie un lucru: poate cineva nu le spune... să-şi facă singuri calculul. O casă cumpărată prin credit imobiliar înseamnă să o plăteşti de trei ori, pe 30 de ani. Atunci întreb: nu e mai bine să te califici, să cauţi să fii cât mai performant, să ştii cât mai multe şi să cauţi să ai un venit cât mai mare? Să nu rămâi într-o zonă cu salariu mic şi să te duci într-o zonă cu câştiguri mai bune şi, încet, încet, să începi să-ţi construieşti propria ta casă cu veniturile pe care le ai?", a spus Adrian Câciu.

Cum va evolua preţul locuinţelor

”Există un 'parteneriat' la care asistăm în continuare, cum era în 2008, când dacă băncile dădeau credite imobiliare, şi piaţa imobiliară era foarte sus, iar valoarea reală a imobilelor şi a terenurilor era mult mai scăzută. Exact la asta asistăm şi acum. Atât timp cât băncile vor da uşor credite imobiliare, piaţa se va menţine sus. Lumea trebuie să ştie: avem un fond construit destul de învechit, vorbim de apartamentele vechi. Iar pe de altă parte cererea de case şi apartamente noi şi dotate modern este mare. Nu avem o criză imobiliară în acest moment. Trendul se va menţine cel puţin cinci ani de aici încolo şi eu de asta aş încuraja la prudenţă, nu m-aş arunca la un credit în perioada asta”, a mai spus analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel