Chipul unui bărbat care a murit acum 9.500 de ani, adus la viață de oamenii de știință. Cum arăta - Video în articol

Chipul unui bărbat care a murit acum 9.500 de ani, adus la viață de oamenii de știință. Cum arăta / Foto: Captură video Cicero Moraes
Chipul unui bărbat care a murit acum 9.500 de ani, adus la viață de oamenii de știință. Cum arăta / Foto: Captură video Cicero Moraes

Chipul unui om care a murit acum 9.500 de ani a fost reconstruit de oamenii de știință. 

Chipul unui bărbat care a murit în urmă cu 9.500 de ani în Orientul Mijlociu a fost adus la viață de o echipă de oameni de știință folosind scanări 3D ale craniului său, scrie metro.co.uk. Craniul a aparținut unui bărbat în vârstă de peste 40 de ani care a murit în apropierea orașului Ierihon, astăzi parte din Cisiordania palestiniană. În speranța de a păstra trăsăturile feței, anticii i-au decorat craniul cu ipsos și i-au pus cochilii în locul ochilor.

A fost "prima reconstrucție facială din lume", potrivit expertului brazilian în grafică Cicero Moraes.

Dar acum Moraes a reconstruit chipul bărbatului decedat folosind cele mai noi tehnici, oferind o fereastră unică în trecut.

"Am segmentat craniul care se află în interiorul sculpturii din ipsos, generând o structură digitală a acestuia. Cu craniul disponibil într-un mediu virtual, am făcut o serie de proiecții statistice pentru a afla cum ar fi putut arăta unele regiuni ale feței, cum ar fi nasul, buzele și urechile", a spus Moraes.

Rezultatul obținut de oamenii de știință

Pentru a completa datele, oamenii de știință au folosit o tehnică numită "deformare anatomică" în care ajustează structura facială.

"Când combinăm datele de deformare anatomică cu proiecțiile, avem o față care ar putea aparține acelei persoane", a mai spus Moraes..

Rezultatul este o reconstrucție completă a feței, cu sprâncene și gene, dar și semne care arată vârsta bărbatului și impactul climatului asupra pielii sale. Ulterior au fost adăugate elemente subiective „în funcție de caracteristicile climatice ale regiunii”, inclusiv părul, barba și ochii.

Moraes și coautorii săi, arheologul Moacir Elias Santos și medicul dentist Thiago Beaini, și-au publicat acum descoperirile în jurnalul OrtogOnLine.

"Din studiul pe care l-am publicat, nivelul așteptat de precizie este destul de ridicat", a spus Moraes.

"Nu este o față care să seamănă 100% cu ceea ce a fost în viață, să te aștepți la asta este utopic, dar din punct de vedere structural, în raport cu aspectele generale ale feței, șansa ca chipul său să fie aceea este foarte mare", a precizat el.

Craniul este unul dintre cele șapte descoperite de arheologul Kathleen Kenyon în 1953. Potrivit muzeului britanic, care găzduiește astăzi craniul, mortul ar fi fost inițial un individ cunoscut, dar ar fi putut deveni o figură venerată în timp. 

Nu e singura dată când s-a încercat o reconstrucție facială

Dar aceasta nu este singura dată când s-a încercat o reconstrucție medico-legală a feței folosind așa-numitul craniu Ierihon. O încercare anterioară din 2016 a dat rezultate vizibil diferite.

"Am folosit o tehnică mai concentrată pe date statistice, extrase de la oameni vii, deoarece am lucrat cu planificarea chirurgicală digitală, care ajunge să atingă domeniul aproximării faciale medico-legale", a spus Moraes.

Potrivit muzeului britanic, proprietarul craniului din Jericho a murit cu dinți rupți ,grav cariați și abcese care probabil i-au provocat durere.
A avut nasul rupt la un moment dat și forma capului său fusese permanent modificată, după ce a fost strâns legat în copilărie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel