Chinezii încep să se teamă de Europa. Investițiile în scădere

Investiţiile chineze în Europant sub semnul întrebării, în condițiile regulilor mai severe împuse de Uniunea Europeană.

Companiile chineze au cheltuit mult mai puţin pe achiziţii în Europa în anul 2018 decât în anul precedent, potrivit unui raport publicat miercuri de Merics Institute, cu sediul la Berlin, şi de firma americană de consultanţă Rhodium Group, relatează dpa. Investiţiile chineze directe în cele 28 de ţări membre ale UE au scăzut cu 40% în 2018, ajungând la 17,3 miliarde de euro (19,6 miliarde de dolari), aceasta fiind cea mai scăzută valoare din 2014, se arată în studiul citat.

În pofida tendinţei de scădere în Europa, Germania a înregistrat o uşoară creştere, investiţiile chineze crescând cu aproximativ 300 de milioane de euro pe an şi ajungând la 2,1 miliarde de euro. Anul trecut au avut loc preluările companiei farmaceutice germane Biotest de către concurentul chinez Tiancheng şi a furnizorului auto german Grammer de către compania chineză Ningbo Jifeng, aminteşte dpa. Motivul pentru scăderea interesului de a cumpăra companii din UE îl reprezintă controlul riguros al Chinei asupra capitalului, care face dificilă obţinerea de profituri în afara ţării, notează studiul.

Reguli mai stricte

De asemenea, se poate observa o lipsă generală de lichidităţi, au menţionat autorii studiului, Thilo Hanemann, Agatha Kratz şi Mikko Huotari. În egală măsură, regulile mai stricte din Europa joacă un rol din ce în ce mai important în îngreunarea achiziţiilor chineze, întârziind sau chiar împiedicând unele investiţii; este de aşteptat ca aceste controale să devină şi mai severe, indică documentul.

Preocuparea tot mai mare a guvernului german cu privire la investiţiile în zone tehnologice sensibile şi în infrastructura critică ar fi condus la întârzieri sau chiar la eşecul unor negocierilor de contracte cu investitori chinezi, ca în cazul companiei de inginerie mecanică Leifeld şi al operatorului de reţele electrice 50Hertz. De asemenea, anul trecut, investitori chinezi au vândut pentru prima dată în volum mare - în valoare de trei miliarde de euro, potrivit estimărilor făcute de autorii studiului - acţiuni achiziţionate anterior în Europa.

Citește și:

Macron, îndemn la o 'renaştere europeană'. Reacția Germaniei

Brexit: Negocieri INTENSE la Buxelles pentru un compromis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel