China salută noul guvern taliban, în timp ce Occidentul își exprimă îngrijorarea

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la „istoricul” persoanelor numite în funcțiile înalte ale noului guvern din Afganistan, în timp ce agenția ONU denunță excluderea femeilor.

Talibanii au anunțat un guvern interimar exclusiv masculin extras din eșaloanele sale interioare, incluzând un taliban aflat sub sancțiunile Organizației Națiunilor Unite în calitate de prim-ministru și un altul pe lista „terorismului” Statelor Unite în calitate de ministru de interne.

Mullah Mohammad Hasan Akhund, un ministru superior în timpul guvernării brutale și opresive a talibanilor în anii 1990, a fost numit prim-ministru interimar, în timp ce co-fondatorul grupului Abdul Ghani Baradar, care a supravegheat semnarea acordului de retragere al SUA în 2020, a fost numit adjunct al prim-ministrului.

Sirajuddin Haqqani, unul dintre fondatorii rețelei Haqqani, clasificat ca grup „terorist” de Washington, a fost numit în funcția de ministru de interne. Este unul dintre cei mai căutați de FBI datorită implicării sale în atacuri sinucigașe și legături cu Al-Qaeda.

SUA s-au declarat îngrijorate

SUA s-au declarat îngrijorate de „afilierile și istoricul” unor persoane numite de talibani pentru a ocupa funcții de top în noul guvern al Afganistanului.

„Observăm că lista de nume anunțată constă exclusiv din persoane care sunt membre ale talibanilor sau ale asociațiilor apropiate de aceștia. Nu există femei. De asemenea, suntem îngrijorați de afilierile și de înregistrările unor persoane”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Înțelegem că talibanii au prezentat acest lucru ca un cabinet interimar. Cu toate acestea, vom judeca talibanii după acțiunile lor, nu după cuvinte”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

China, încântată de noua conducere talibană

Beijingul a declarat că salută sfârșitul „celor trei săptămâni de anarhie” din Afganistan, odată cu înființarea unui nou guvern interimar la Kabul, solicitând talibanilor să restabilească ordinea în țară.

China a fost dură cu privire la retragerea americană, pe care a criticat-o ca fiind prost planificată și grăbită. Miercuri, a declarat că noul guvern va contribui la stabilizarea situației.

"China acordă o mare importanță anunțului talibanilor privind înființarea unui guvern interimar și a unor aranjamente importante de personal", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing de presă.

În timp ce o mare parte a lumii a adoptat o abordare de stand-by a angajamentului cu talibanii, China a spus deja că este gata să construiască relații de prietenie cu grupul după preluarea deplină a puterii la Kabul.

ONU, deranjată de lipsa femeilor în Guvern

Pramila Patten, șeful agenției ONU pentru femei, a declarat că excluderea de către talibani a femeilor în noul guvern al Afganistanului pune sub semnul întrebării angajamentul său „de a proteja și respecta drepturile” femeilor și fetelor.

Ea a numit participarea politică a femeilor „o condiție fundamentală pentru egalitatea de gen și democrația autentică” și a spus că „prin excluderea femeilor din mecanismele guvernamentale, conducerea talibanilor a trimis un semnal greșit cu privire la obiectivul lor declarat de a construi o societate incluzivă, puternică și prosperă”, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel