China, ofensivă diplomatică în Europa Centrală şi de Est

China îşi continuă ofensiva diplomatică în ţările Europei Centrale şi de Est, cu ocazia summitului care are loc sâmbătă în Bulgaria.

China îşi continuă ofensiva diplomatică în ţările Europei Centrale şi de Est, cu ocazia summitului care are loc sâmbătă în Bulgaria, nouă etapă a desfăşurării de infrastructuri chineze în această regiune, unde unii văd în China o concurentă a Uniunii Europene, notează AFP într-un comentariu. 

Cu toate acestea, contextul s-a modificat după ultima reuniune în acest format, denumit 16+1, desfăşurată la sfârşitul lui 2017 la Budapesta: China şi SUA s-au angajat în "cel mai mare război comercial" din istorie prin intrarea în vigoare, vineri, a taxelor vamale americane impuse asupra produselor chineze, în valoare de zeci de miliarde de dolari, şi anunţarea unei riposte simetrice din partea Chinei. Prin urmare, Beijingul nu doreşte să deschidă un alt front cu UE şi premierul chinez Li Keqiang va adopta o atitudine curtenitoare la summitul din Sofia, opinează Francois Godement, şeful programului UE-China al European Council on Foreign Relations (ECFR). 

"Cooperarea 16+1 nu este în niciun caz o platformă geopolitică"

China ştie că Bruxellesul vede uneori cu ochi răi dorinţa sa de a-şi întări prezenţa economică în vastul spaţiu mergând de la ţările baltice (Estonia, Letonia, Lituania) până în fosta Iugoslavie (Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia), trecând prin grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) şi alte ţări din Balcani (Albania, Bulgaria şi România). 

Astfel se explică declaraţiile liniştitoare ale lui Li făcute vineri, la Sofia, în timpul întrevederii sale cu omologul bulgar Boiko Borisov. "Unii ar putea spune că această cooperare 16+1 poate diviza Europa, însă nu este adevărat. Cooperarea 16+1 nu este în niciun caz o platformă geopolitică", a subliniat premierul chinez. Potrivit lui Li, "China susţine integrarea europeană şi unitatea UE (...), forţă importantă pentru prosperitatea globală şi pace", "care susţine multilateralismul", a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel