China, mișcare fără precedent: Vrea să folosească o armă care ne-ar da tuturor viața peste cap: pământurile rare

China, mișcare fără precedent: Vrea să folosească o armă care ne-ar da tuturor viața peste cap: pământurile rare
China, mișcare fără precedent: Vrea să folosească o armă care ne-ar da tuturor viața peste cap: pământurile rare

China face o mișcare fără precedent.

China se pregătește să folosească una dintre armele sale finale în comerțul mondial: pământurile rare. Este vorba despre o serie de minerale a căror utilizare este esențială pentru industria de apărare și tehnologie. Beijingul studiază limitarea exporturilor acestor elemente, sporind tensiunea pe care o menține cu Statele Unite în lupta sa pentru hegemonie economică. 

Metalele denumite pământuri rare reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală - de la telefoane mobile, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentulsofisticat și tur­binele eoliene. În anul 2010, China producea aproximativ 97% din pământurile rare consumate în întreaga lume.

Este vorba de: Scandiu, Ytriu, Lantan, Ceriu, Praseodim, Neodim, Promețiu, Samariu, Europiu, Gadoliniu, Terbiu, Disprosiu, Holmiu, Erbiu, Tuliu, Yterbiu, Lutețiu.

„Numele lor poate duce la concluzia că acestea sunt elemente rare în scoarța terestră, dar în realitate nu este așa. Deși unele dintre ele sunt într-adevăr rare, numele se referă mai mult la dificultatea de a le separa în metale native, deoarece argintul nativ poate fi găsit în natură. Dar aceste minerale se găsesc peste tot în lume", explică Susana Timón Sánchez, om de știință din Spania.

Deși utilizarea lor s-a accelerat în ultimele decenii, ele sunt cunoscute încă din secolul al XIX-lea. Primul a fost identificat în 1800, gadoliniu

Multe dintre ele sunt utilizate în fabricarea diferitelor dispozitive, de la telefoane mobile la lasere. „Sunt componente vitale pentru industria modernă, de exemplu, neodimul este utilizat pentru magneți în turbine eoliene, pe hard disk-uri de calculator sau în motoare electrice pentru mașini”, spune Timón Sánchez. „Europium este utilizat împreună cu litiul pentru iluminat, ecrane pentru smartphone-uri și baterii.”

Unde se găsesc?

În secolul trecut, principalele centre de extracție a pământului rar s-au găsit în Africa de Sud, Brazilia și Statele Unite. Cu toate acestea, în prezent China este responsabilă pentru mai mult de 80% din producția mondială; țara își exploatează în principal zăcămintele din Mongolia Interioară.

Este urmată de Australia, care se estimează că asigură 15% din producția mondială. Odată cu creșterea cererii pentru aceste produse, în multe țări exploatarea materialelor a început sau a fost reluată. În Statele Unite, în fața amenințărilor chineze, administrația Trump a ordonat în octombrie anul trecut extinderea producției naționale de pământuri rare. De asemenea, a încheiat un contract cu cea mai mare companie din industrie din afara Chinei, Lynas Rare Earths, pentru a crește capacitatea de procesare.

În Europa nu există mine active de pământuri rare



Nu este pentru prima dată când Beijingul are exporturi limitate de pământuri rare. De la începutul secolului, reducea cotele de export, argumentând din motive de mediu, deși experții consideră că, de fapt, încearcă să stimuleze industria națională să exporte produse finite și nu doar materii prime.

În 2012, administrația Obama a raportat aceste practici Organizației Mondiale a Comerțului, proces în care s-au alăturat Uniunea Europeană și Japonia. OMC a fost de acord cu ei doi ani mai târziu, iar Beijingul a trebuit să ridice restricțiile.

Cu toate acestea, acum China încearcă să sporească reglementarea cu privire la respectivele minerale și vrea să știe dacă ar afecta industria de apărare din Europa și SUA. După cum a raportat Financial Times, oficialii chinezi s-au adresat reprezentanților acestei industrii pentru a afla în ce măsură reducerile ar împovăra tehnologiile vitale pentru fabricarea diferitelor arme sofisticate, inclusiv avionul de luptă american F-35. Fiecare dintre aceste avioane de luptă folosește aproximativ 417 kilograme de pământuri rare.

O posibilă reducere din China a aprovizionării cu pământuri rare ar pune industria tehnologiei globale în dificultate

„Pământurile rare sunt elemente cruciale pentru creșterea economică a țărilor industrializate”, spune cercetătorul.

Din acest motiv, pământurile rare, împreună cu alte elemente precum litiu sau stronțiu, au fost desemnate de Uniunea Europeană ca elemente strategice. Furnizarea acestor metale este vitală pentru industrie, deoarece nu pot fi ușor înlocuite cu alte elemente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel