China: Ministrul de externe acuză Japonia de furtul insulelor Diaoyu/Senkaku

marea-chinei-de-est
marea-chinei-de-est

Ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a acuzat, joi, Japonia de furt de teritorii, el susținând că statul vecin a furat de la China insulele din Marea Chinei de Est, care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două țări asiatice.

De la tribuna ONU, ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a afirmat: "Japonia a furat aceste insule în 1895 către finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", oficialul Chinei adăugând ulterior că aceste insule fac "parte integrantă din teritoriul chinez din antichitate", relatează Mediafax.

Vorbind despre "acte ilegale, nule şi neavenite", Yanng Jiechi a arătat că "aşa-zisa cumpărare (a insulelor) precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez constituie o gravă încălcare a suveranităţii chineze"

"Solicităm insistent părţii japoneze să oprească imediat orice act care atentează la suveranitatea teritorială a Chinei, să îşi îndrepte greşelile prin acţiuni concrete şi să revină la calea unei reglementări negociate", a transmis ministrul de Externe chinez.

Acest sfârșit de săptămână a fost marcat de numeroase şi violente manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe din China. Obiectul litigiului este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zăcăminte de hidrocarburi,

China este deranjată de refuzul Japoniei de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza micul arhipelag din Marea Chinei, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi

Pe de altă parte, premierul Japoniei Yoshihiko Noda a declarat miercuri, de la aceeași tribună ONU că nu există "niciun compromis" posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku, solicitând Beijing-ului să oprească atacurile împotriva intereselor japoneze în China. Prim-ministrul Japoniei a apreviat că China nu a înțeles corect problemele aflate în joc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel