China își sporește influența până în America de Sud. Argentina va fi brăzdată de Noul Drum al Mătăsii

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

China și Argentina au ajuns la un acord de 23 de miliarde de dolari care implică extinderea Inițiativei „Centura și Drumul“ până în țara sud-americană.

Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a ajuns zilele trecute în China, unde s-a aîntâlnit cu Xi Jinping și a stabilit intrarea țării sale în Inițiativa „Centura și Drumul“ (Mătăsii), care va reprezenta o finanțare de peste 23 de miliarde de dolari pentru țara sud-americană.

Argentina s-a alăturat astfel celor 140 de țări deja incluse în inițiativa comercială internațională a Chinei. „Prin această decizie strategică, guvernul național va semna diferite acorduri care garantează finanțarea investițiilor și lucrărilor în valoare de peste 23,7 miliarde de dolari, generând o nouă piatră de hotar în relația bilaterală care a fost extinsă și consolidată semnificativ în ultimii 15 ani”. au subliniat sursele Casa Rosada.

Finanțarea urmează să fie livrată în două etape: una în valoare de 14 miliarde de dolari care a fost deja aprobată în cadrul mecanismului Dialogului Strategic pentru Cooperare și Coordonare Economică și o altă înțelegere în valoare de 9,7 miliarde de dolari care va fi gestionată de un grup de lucru al două țări pentru a gestiona operațiunile comune viitoare, în special cele legate de Drumul Mătăsii.

Proiect grandios al Republicii Populare Chineze

Inițiativa „Centura și Drumul“ (BRI, pentru acronimul său) urmărește să promoveze cooperarea și conectivitatea între peste 140 de țări prin două componente principale: una de natură terestră („Centura Economică a Drumului Mătăsii”) și un segment transoceanic („Centura Maritimă” a Drumului Mătăsii).

Alte 13 documente de cooperare au fost semnate între Fernández și Xi privind dezvoltarea energiei verzi, economia digitală, tehnologia și inovarea, educația și cooperarea universitară, agricultura, științele pământului, mass-media publică și energia nucleară.

Potrivit declarației, China și Argentina convin să continue comunicarea și coordonarea strânsă în afacerile internaționale și să protejeze interesele generale ale celor două țări și ale altor țări în curs de dezvoltare.

Argentina a sprijinit Inițiativa de Dezvoltare Globală propusă de China, se arată în declarație, adăugând că cele două părți subliniază importanța implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă pe fondul pandemiei de COVID-19. De asemenea, ambele țări au lăudat importanța G20 ca principal forum pentru cooperarea economică internațională și au convenit să continue să consolideze coordonarea în domenii de interes comun precum sănătatea, finanțele și comerțul, scrie Datamarnews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel