China critică SUA, care spun că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035

SUA trimit un diplomat de rang înalt în China. Care sunt motivele - Foto Pexels
SUA trimit un diplomat de rang înalt în China. Care sunt motivele - Foto Pexels

China a criticat marţi 'supoziţiile nefondate' dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035 pentru a ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că 'umflă' ameninţarea militară pe care ar reprezenta-o China, potrivit France Presse.

În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul sublinia de asemenea ameliorarea constantă a aviaţiei militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.

Potrivit raportului american, 'Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaţionale a depăşit 400' de bucăţi. Şi 'dacă China continuă să-şi sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilităţile un stoc de circa 1.500 de ogive' până în 2035, asigură experţii. Acest arsenal ar rămâne totuşi departe în urma celor al SUA şi Rusiei, care deţin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.

Raportul american 'distorsionează politica de apărare şi strategia militară a Chinei, este constituit din supoziţii nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei /.../ şi relevă turul obişnuit al SUA de a umfla şi exagera aşa-zisa ameninţare militară chineză', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.

'SUA lansează acuzaţii şi presupuneri în legătură cu modernizarea forţelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-şi revadă în profunzime şi să reflecteze la propria politică nucleară', a adăugat Tan.

Raportul american apreciază de asemenea că Beijingul desfăşoară 'acţiuni mai coercitive şi agresive în regiunea Indo-Pacifică', termen utilizat de administraţia americană pentru a desemna o realitate schimbătoare a alianţelor în zona Asia-Pacific. Acesta este în special cazul din jurul Taiwanului.

Această ultimă afirmaţie 'interferează grosier' în afacerile interne ale Chinei, a continuat Tan. China revendică insula ca făcând parte din teritoriul său şi Taiwanul constituie subiect de tensiuni între Beijing şi Washington. O vizită în insulă a preşedintei Camerei Repezentanţilor din Congresului SUA, Nancy Pelosi, în august, le-a accentuat, China reacţionând prin cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei după anii 1990, scrie Agerpres.

Vezi și - Studenții chinezi protestează după ce o universitate a intrat în carantină pentru un singur caz de Covid

Studenții chinezi protestează după ce o universitate a intrat în carantină pentru un singur caz de Covid

Studenții de la o universitate din estul Chinei au organizat un protest împotriva lockdown-ului Covid, întrucât mulți cetățeni încă rămân sub o anumită formă de restricții, în ciuda măsurilor guvernamentale pentru a-și ușura politica zero-Covid.

Videoclipurile postate pe Twitter marți arată un număr mare de studenți care protestează la Universitatea Nanjing Tech luni seară, deoarece au fost plasați în izolare după ce a fost găsit un caz pozitiv. The Guardian a sunat la universitate pentru confirmare, dar apelurile au rămas fără răspuns. Postările au fost geolocalizate de AFP și Reuters.

„[Vrem] să mergem acasă!”, „Lideri, dați-vă demisia!”, „Puterea voastră vă este dată de studenți!”, au strigat studenții, referindu-se, aparent, la conducerea universității. Imaginile au arătat o mașină de poliție sosind la fața locului.

O studentă a confirmat pentru AFP că protestul a avut loc la o zi după ce școala a anunțat că va închide campusul timp de cinci zile din cauza unui singur caz de Covid. Ea a spus că colegii ei sunt nemulțumiți de comunicarea slabă din partea universității și își fac griji că vor fi blocați pentru sărbătorile de iarnă. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel