China confirmă potențialul conflict cu SUA. Noul ministru de externe salută legăturile cu Rusia: Împreună vom fi o forță motrice. Parteneriatul strategic va crește

Qin Gang, ministrul Afacerilor Externe din China, a acuzat Washingtonul cu privire la politica sa din Taiwan și incidentul cu balonul de la începutul acestui an. De asemenea, acesta a vorbit despre relația Beijingului cu Rusia.

SUA și China se îndreaptă către un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu își schimbă abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei într-o conferință de presă în care a apărat consolidarea relației țării sale cu Rusia, conform The Guardian.

În prima sa apariție în calitate de ministru de externe, Qin Gang a conturat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani, vorbind despre relația Chinei cu Rusia ca una de forță și stabilitate, în timp ce SUA și aliații săi au fost priviți ca sursă de tensiune și conflict.

Qin a spus că partea SUA a susținut că vrea să depășească China.

„Dacă SUA nu frânează și continuă să accelereze pe calea greșită, nicio bară de protecție nu poate împiedica deraierea și, cu siguranță, va exista o confruntare”, a spus ministrul.

Relația Chinei cu Rusia, considerată „un exemplu pentru relațiile externe globale”

Qin a apărat prietenia strânsă dintre China și Rusia, o relație urmărită îndeaproape de Occident în lumina războiului din Ucraina. El a spus că legăturile dintre Beijing și Moscova „constituie un exemplu pentru relațiile externe globale”.

„Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice”, a spus el. „Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperativ ca China și Rusia să-și dezvolte constant relațiile”, a adăugat ministrul.

El a spus că există „un contact strâns” între conducerea celor două țări. „Parteneriatul strategic... va crește cu siguranță în putere în forță.”

Comentariile lui Qin s-au aliniat cu un discurs al liderului Chinei, Xi Jinping, adresat delegaților politici luni, în care acesta a condamnat „suprimarea” Chinei de către SUA.

„Țările vestice conduse de Statele Unite au implementat izolarea, încercuirea și suprimarea Chinei, ceea ce a adus provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus el.

Incidentul cu balonul, problematic pentru relațiile China - SUA

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat brusc în ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost deraiate la începutul acestui an, când SUA a doborât ceea ce spunea că este un balon chinez de spionaj care zbura în spațiul aerian al SUA. China susține că a fost un accident, iar SUA au reacționat exagerat.

Qin a dat vina pe SUA pentru înrăutățirea relațiilor, invocând în mod special incidentul cu balonul, precum și tensiunile legate de Taiwan și războiul din Ucraina. El a spus că războiul din Ucraina pare să fi fost condus de „o mână invizibilă... folosind criza din Ucraina pentru a servi anumitor agende geopolitice”, făcând presiuni pentru prelungirea și escaladarea conflictului.

Qin a spus că relația Moscova-Beijing nu a fost vizată de niciun terț, nu a fost o amenințare pentru nicio țară și nu va fi supusă „interferenței sau discordiei cusute de vreo terță parte”.

Taiwanul, o altă divergență între cele două țări

Qin a sugerat că SUA acționează cu ipocrizie atunci când apără suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu și revendicarea Chinei asupra Taiwanului, precum și atunci când a acuzat China că ia în considerare să înarmeze Rusia în timp ce Washingtonul înarmează Taiwanul.

De asemenea, el a dat vina pe SUA pentru tensiunile legate de Taiwan, pe care Beijingul îl pretinde ca provincie a Chinei.

„Chestiunea Taiwanului este fundamentul bazelor politice ale relațiilor SUA-China și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile SUA-China”, a spus el.

Conferința de presă a lui Qin a stabilit intențiile de politică externă ale Chinei pentru noul mandat politic de cinci ani. Qin a subliniat că Republica Populară Chineză este o forță pentru stabilitatea și prosperitatea globală, inspirând modernizarea în întreaga lume, în special în sudul global. El a spus că realizările Chinei „defalcă mitul că modernizarea este reprezentată occidentalizare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel