Un jurnalist veteran al presei de stat chineze, Dong Yuyu, a fost condamnat de un tribunal din Beijing la șapte ani de închisoare sub acuzația de spionaj, conform familiei sale.
Dong Yuyu, în vârstă de 62 de ani, editorialist senior la ziarul Guangming Daily, controlat de Partidul Comunist, a fost reținut în februarie 2022, împreună cu un diplomat japonez, într-un restaurant din Beijing. În timp ce diplomatul a fost eliberat după câteva ore de interogatoriu, Dong a rămas în custodie și a fost acuzat de spionaj anul trecut.
Lucrările lui Dong au fost publicate în edițiile chineze ale publicațiilor New York Times și Financial Times. El a primit prestigioasa bursă Nieman la Universitatea Harvard în 2006-2007, a fost cercetător invitat la Universitatea Keio din Japonia în 2010 și profesor vizitator la Universitatea Hokkaido în 2014.
Potrivit sentinței, diplomații japonezi pe care Dong i-a întâlnit, inclusiv fostul ambasador Hideo Tarumi și actualul diplomat-șef din Shanghai, Masaru Okada, au fost desemnați drept agenți ai unei „organizații de spionaj”, conform declarației familiei sale.
„Suntem șocați că autoritățile chineze ar considera în mod flagrant o ambasadă străină drept o ‘organizație de spionaj’ și l-ar acuza pe fostul ambasador japonez și pe colegii săi diplomați că ar fi spioni”, a adăugat familia în declarație.
Ministerul de Externe de la Beijing a răspuns la cazul lui Dong declarând: „China este o țară guvernată de lege.”
„Autoritățile judiciare chineze tratează strict cazurile conform legii, iar cei care încalcă legea și comit infracțiuni vor fi cercetați conform legii”, a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning într-o conferință de presă vineri.
Ambasada Japoniei a refuzat să comenteze cazul, dar a transmis printr-un e-mail către Agence France-Presse că „activitățile diplomatice ale misiunilor diplomatice japoneze în străinătate sunt desfășurate într-o manieră legitimă.”
Ian Johnson, scriitor și prieten al lui Dong, a comentat că sentința „arată că guvernul încearcă să transmită un mesaj conform căruia contactele normale cu lumea exterioară sunt nedorite. Guvernul nu a prezentat nicio dovadă că domnul Dong a comis acte de spionaj. În schimb, a susținut un argument îndoielnic că întâlnirile cu diplomați reprezintă un comportament suspect.”
Conform legislației chineze, o persoană condamnată pentru spionaj poate primi pedepse între trei și zece ani de închisoare pentru cazuri mai puțin grave sau pedepse severe, inclusiv închisoare pe viață, pentru cazuri grave.
Sub conducerea lui Xi Jinping, libertățile civile și libertatea de exprimare s-au restrâns dramatic în China. Partidul Comunist menține un control strict asupra presei interne, iar cetățenii chinezi care colaborează cu publicații străine sunt frecvent hărțuiți.
Conform unui clasament realizat de Committee to Protect Journalists, China este țara cu cel mai mare număr de jurnaliști închiși, având 44 de astfel de cazuri raportate în decembrie anul trecut.
Beh Lih Yi, coordonatoarea programului pentru Asia al Committee to Protect Journalists, a declarat:
„Interacțiunea cu diplomați face parte din meseria unui jurnalist. Închiderea jurnaliștilor pe baza unor acuzații false și nedrepte, precum spionajul, este o parodie a justiției.
Condamnăm acest verdict nedrept și cerem autorităților chineze să protejeze dreptul jurnaliștilor de a lucra liber și în siguranță în China. Dong Yuyu ar trebui să fie imediat reunit cu familia sa.”
În februarie, o instanță din Beijing a pronunțat o condamnare la moarte cu suspendare pentru scriitorul disident Yang Hengjun, după ce cetățeanul cu dublă cetățenie chineză-australiană a fost găsit vinovat de acuzații de spionaj, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News