China are dreptul să ia măsuri pentru a-şi proteja 'suveranitatea', consideră Moscova

China are dreptul să ia 'măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea', a apreciat marţi Rusia, calificând drept 'provocare evidentă' vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, relatează France Presse.

'Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului', subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

MAE rus a calificat vizita înaltului responsabil american în Taiwan drept 'provocare evidentă' vizând descurajarea Chinei. Armata chineză a declarat că 'va lansa o serie de acţiuni militare ţintite ca răspuns' la această vizită.

'Cerem Washingtonului să se abţină de la acţiuni care subminează stabilitatea regională şi securitatea internaţională şi să recunoască noua realitate geopolitică în care nu mai este loc pentru hegemonia americană', susţine MAE rus.

În cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că această vizită provoacă o 'creştere a tensiunii' în regiune şi a acuzat Washingtonul că alege 'calea confruntării'. 'Vrem să subliniem o dată în plus că suntem absolut solidari cu China, atitudinea sa în faţa problemei este de înţeles şi absolut justificată', a afirmat el.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat la rândul său:'Washingtonul aduce destabilizare în lume. Niciun conflict rezolvat în cursul ultimelor decenii, ci doar multe conflicte provocate'. Confruntată cu sancţiuni economice grele în urma intervenţiei sale militare în Ucraina, Rusia a căutat să se apropie de China, notează AFP.

Ofensiva rusă în Ucraina a amplificat temerea că Beijingul ar putea să-şi pună în aplicare ameninţările sale de a anexa Taiwanul.

 

Rusia, poziție oficială legată de vizita lui Pelosi în Taiwan. Putin încearcă să se dea bine pe lângă Beijing

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat Washingtonul că „destabiliza” lumea, după ce Nancy Pelosi s-a decis să viziteze Taiwanul, în ciuda opoziției puternice din partea Beijingului.

Deși nu au existat anunțuri oficiale, mai multe instituții media taiwaneze au raportat luni seara, citând surse anonime, că Pelosi va sosi în Taiwan, marți.

Ea ar deveni cel mai înalt oficial ales din SUA care va vizita insula, în ultimii 25 de ani, potrivit Al Jazeera.

Beijingul s-a împotrivit deciziei lui Pelosi de a vizita insula autonomă, despre care pretinde că este parte din China, spunând că Statele Unite vor „plăti prețul pentru subminarea suveranității și a interesului de securitate al Chinei”.

Observând furia Beijingului față de vizita care se presupune că este iminentă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA că subminează securitatea globală.

„Washingtonul aduce destabilizare lumii. Nu are un singur conflict soluționat în ultimele decenii, ci multe provocate”, a spus ea într-o postare Telegram de marți.

Amenințările cu represalii în urma unei vizite a lui Pelosi au generat îngrijorări cu privire la o agravare a crizei pe fondul tensiunii continue dintre SUA și China.

Beijingul consideră vizitele oficialilor americani în Taiwan ca fiind un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

În timpul unui apel telefonic de joia trecută, președintele chinez Xi Jinping și-a avertizat omologul american, Joe Biden, că Washingtonul ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Biden i-a spus lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel