China acuză SUA că amenință pacea în strâmtoarea Taiwan

China acuză SUA că amenință pacea în strâmtoarea Taiwan  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China acuză SUA că amenință pacea în strâmtoarea Taiwan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

China lansează un avertisment și spune că Statele Unite ale Americii amenință pacea și stabilitatea în regiune, în timp ce o navă americană a trecut prin strâmtoarea Taiwan.

China a acuzat Statele Unite ale Americii că amenință pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan, după ce o navă de război americană a navigat din nou prin sensibila cale navigabilă care separă Taiwanul de Republica Populară Chineză. Cea de-a șaptea flotă a US Navy a declarat că distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Curtis Wilbur, a efectuat marți un „tranzit de rutină al strâmtorii Taiwanului”, în conformitate cu dreptul internațional.

"Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis. Armata Statelor Unite va continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională", a precizat Marina SUA.

China s-a declarat îngrijorată de mișcările SUA

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est din China și-a exprimat opoziția puternică și a condamnat această mișcare, care se produce pe fondul tensiunilor sporite dintre cele două puteri.

„Acțiunile SUA trimit semnale greșite forțelor de independență din Taiwan, perturbând în mod deliberat situația regională și punând în pericol pacea și stabilitatea în toată strâmtoarea Taiwanului”, a spus acesta. El a adăugat că forțele chineze au urmărit și monitorizat nava pe tot parcursul călătoriei sale.

China consideră că guvernul Taiwanului, ales democratic, este îndreptat către o declarație oficială de independență pentru insulă, o linie roșie pentru Beijing. În același timp, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava SUA a navigat în direcția sudică prin strâmtoare și că „situația a rămas la fel de normală”.

Statele Unite, la fel ca majoritatea țărilor, nu au legături diplomatice formale cu Taiwanul, dar sunt cel mai important susținător internațional și, în același timp, vând armament puterii de la Taipei. Tensiunea militară dintre Taiwan și Beijing a crescut în ultimul an, Taipei s-a plâns că Republica Populară Chineză și-a trimis în mod repetat forțele aeriene în zona de apărare aeriană a Taiwanului. China a declarat că activitățile sale din jurul Taiwanului vizează protejarea suveranității Chinei, dar, Guvernul Taiwanului le-a denunțat ca fiind tentative de intimidare, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel