China a depășit America. Va fi cutremur în SUA

O știre CNN confirmă avertismente lansate încă din 2014. Impactul crizei financiare a accentuat un trend vizibil în ultimii 10 ani, în Statele Unite. Clasa mijlocie este în declin. Numărul americanilor a căror venituri le asigură statutul respectiv scade, iar veniturile celor care reușesc să se mențină în zona middle-class sunt tot mai mici.

În timp ce americanul obișnuit sărăcește, chinezii din clasa de mijloc sunt tot mai bogați. Peste 109 milioane de cetățeni ai Chinei au venituri care îi plasează în clasa de mijloc după standarde americane, arată CNN Money, citând Credit Suisse. Un ritm de creștere fără precedent a averii individuale a adus China pe primul loc în lume, în ceea ce privește numărul cetățenilor care fac parte din clasa de mijloc. Intră în această categorie socială cetățenii a căror avere este cuprinsă între 50.000 și 500.000 de dolari. Metodologia folosită de Credit Suisse ia în calcul averea, nu veniturile, pentru a nu fi afectată de șomajul temporar.  

Venitul pe cap de locuitor, în China,  a crescut de patru ori, din 2000 în prezent,  ajungând la 22.500 de dolari pentru un adult.

Reducerea clasei de mijloc, extremism în Europa

Încă de anul trecut, presa americană prezenta ”tragedia” clasei de mijloc din Statele Unite. Aceasta categorie a fost  cel mai puternic afectată de criza economică și financiară. În vreme averea americanilor bogați a crescut, după criză, veniturile clasei de mijloc au scăzut constant, în ultimii 7 ani.

Este greu de crezut că până la alegerile prezidențiale din 2016 se vor înregistra schimbări semnificative în structura socială a Americii. În Europa, s-au constat fenomene similare, ceea ce a adus pe prima scenă politică mișcări extremiste. De asemenea, s-a radicalizat discursul unor partide de Stânga. Laburiștii britanici au reununțat la A treia cale, alegând un lider care propune naționalizări și creșteri de taxe pentru cei bogați.

Republicanii acuză taxele lui Obama

În SUA, democratul  Obama a crescut taxele și a propus creșterea impozitării marelui capital, într-un efort pe termen lung de diminuare a polarizării sociale. Republicanii îl acuză că a lovit clasa de mijloc, principala victimă a creșterilor de taxe. Ambele partide se bat pentru votul ”americanului mijlociu”, folosind însă resursele marilor corporații, care finanțează cu sume uriașe campania electorală. Situația este complicată de pierderea primului loc în clasamentul mondial ale bunăstării. În 2016, are loc prima confruntare electorală în acest context.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel