China a blocat participarea Taiwanului la reuniunea ONU pentru oceane

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Republica Populară Chineză a bloat participarea delegației din Taiwan la Conferința ONU pentru Oceane.

Ministrul de Externe din Tuvalu, Simon Kofe, s-a retras de la Conferința Oceanelor ONU, după ce China a blocat participarea delegației din Taiwan.

Kofe era deja în drum spre Lisabona, Portugalia, pentru întâlnire, dar a decis să se retragă după acțiunile Chinei, a informat Radio New Zealand. Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) i-a mulțumit lui Kofe pentru sprijinul său ferm și pentru că nu a cedat abuzului de putere și agresiunii din China.

MOFA și-a exprimat, de asemenea, recunoștința sinceră față de guvernul din Tuvalu pentru sprijinirea Taiwanului în promovarea participării sale internaționale. Ministerul a condamnat ferm China pentru abuzul de putere din cadrul Comitetului de acreditare al ONU pentru a amenința Tuvalu, aliatul Taiwanului, să revizuiască lista delegațiilor.

MOFA a spus că presiunea Chinei asupra statelor membre nu a dezvăluit decât încă o dată natura sa disprețuitoare. Guvernul din Taiwan va continua să coopereze cu aliații și țările care au aceleași opinii pentru a contracara în comun influența rău intenționată a Chinei asupra ONU, a adăugat ministerul.

Conferința Oceanelor ONU se va concentra pe probleme de fond, cum ar fi poluarea marină, conservarea vieții marine și asigurarea utilizării durabile a resurselor marine. Reprezentanți din 193 de țări, inclusiv 938 de grupuri ale societății civile, 75 de fundații și 74 de universități, vor participa de asemenea la conferință, pe lângă aproximativ 24 de șefi de stat și de guverne, conform Radio New Zealand. Are loc din 27 iunie până vineri,1 iulie 2022, scrie Taiwan News.

Mike Pompeo îndeamnă la o „alianță globală pentru libertate” care să conteste agresiunea rusă și chineză: Împiedicăm reconstruirea imperiului sovietic

Fostul secretar de stat al SUA, Michael Pompeo, în timpul unui discurs online de joi (24 iunie), a îndemnat lumea să formeze o „alianță globală pentru libertate” pentru a contesta atât agresiunea rusă, cât și cea chineză, a raportat Vocea Americii (VOA).

Pompeo a spus că în Ucraina are loc un război pentru libertate și că sprijină țara să își păstreze suveranitatea și să nu fie „constrânsă de incursiunile sau influența teritorială a unei alte națiuni”. El a spus că este încrezător că Ucraina va trăi și că eroismul poporului său va fi amintit pentru totdeauna.

El a continuat spunând că, ajutând Ucraina, SUA își întăresc propria securitate și previne un conflict european mai mare, un război care va implica aproape sigur armata SUA, pentru că „avem un angajament profund față de tratatul NATO și articolul 5 din acesta”.

„Ajutând Ucraina, împiedicăm reconstituirea de către Rusia a imperiului sovietic, care ar dicta aprovizionarea mondială cu combustibili fosili”, a spus fostul secretar de stat. „Prin împuternicirea Ucrainei, demonstrăm Chinei costul invadării Taiwanului”.

Curajul ucrainenilor a dus la ezitarea Chinei în a invada Taiwanul

El a trecut apoi la subiectul agresiunii Chinei, spunând că curajul Ucrainei de a rezista Rusiei a dat Chinei o pauză în intenția sa de a cuceri Taiwanul.

„Fiecare președinte de la Truman a crezut că existența Taiwanului este crucială pentru apărarea Americii. Cred asta din toată inima”, a spus el. „Legea relațiilor cu Taiwanul din 1970 cere să menținem abilitățile defensive ale Taiwanului pentru a contracara un atac”.

El a adăugat că o capturare a Taiwanului va reduce grav influența americană în Indo-Pacific și că statutul de superputere al Americii va fi pus în pericol.

„Ar elimina un partener tehnologic și economic principal al Statelor Unite, principalul furnizor de semiconductori de ultimă generație pentru economia Statelor Unite”, a spus el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel