Chelsea Manning, fosta informatoare a WikiLeaks, eliberată din închisoare

Fostul analist militar american Bradley Manning - care a făcut un tratament de schimbare de sex pentru a deveni femeie cu numele Chelsea Manning - încarcerat de două luni pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a fost pus în libertate joi, dar ar putea reveni în închisoare săptămâna viitoare, a anunţat grupul său de sprijin, citat de AFP.

La 8 martie, Chelsea Manning a fost încarcerată pentru ultraj la adresa justiţiei, după ce a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat cu ancheta asupra WikiLeaks şi a fondatorului său, căruia i-a transmis în 2010 o mulţime de documente confidenţiale. Eliberarea sa intervine la capătul a 62 zile de detenţie, termen decis de marele juriu, a explicat grupul său de sprijin, The Sparrow Project.

'Din păcate, chiar înainte de eliberare, Chelsea a primit o nouă citaţie de convocare. Ceea ce înseamnă că trebuie să compară în faţa unui alt mare juriu joi, 16 mai', a indicat The Sparrow Project, citând echipa care îi apără interesele. 'Chelsea va continua să refuze să răspundă la întrebări' ceea ce ar putea duce la întoarcerea sa în spatele gratiilor, a adăugat grupul de sprijin.

Instrumente-cheie ale justiţiei americane, marile jurii, colective de cetăţeni traşi la sorţi, sunt însărcinate să ancheteze în cea mai mare confidenţialitate cele mai serioase dosare penale federale. La 11 aprilie, Julian Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase de şapte ani, în urma unei cereri de extrădare din partea SUA. În acest caz, Ministerul Justiţiei american a arătat că australianul de 47 de ani a fost inculpat cu un an înainte de marele juriu în faţa căruia Chelsea Manning a refuzat să depună mărturie. Chelsea Manning a fost condamnată în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială pentru sustragerea şi transmiterea către WikiLeaks a circa 750.000 de cablograme diplomatice şi informaţii militare, care au pus SUA într-o situaţie jenantă. Sentinţa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama şi ea a fost eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, timp în care a început procedurile de schimbare de sex. Chelsea Manning, născută băiat sub numele Bradley, a devenită o figură simbolică pentru persoanele transgender, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel