Chefi la Cuțite, 30 octombrie. Ali, mărturii cutremurătoare din Afganistan: Pe tata l-au tăiat

Ali, Chefi la Cuțite
Ali, Chefi la Cuțite

Ali are 26 de ani. Este fugit din Afganistan în România, țara care l-a primit, în liniște, de opt ani. 

”Copilăria mea a fost grea. Aveam 12 ani și lucram 16 ore pe zi pentru armata Afganistanului. E greu să fii copil în război. Dimineața, când pleci la muncă, nu știi dacă te întorci viu sau nu. Explodează bombe, mor o grămadă de copii, nu e nicio siguranță. Am ajuns în România, dar foarte greu. M-am dus din Pakistan în Iran, de acolo în Turcia. Mi-am riscat viața. Să vii fără acte, cu călăuza, prin munți, păduri, prin mare... Din Grecia am vrut să ajung în Norvegia sau în Germania cel puțin. Călăuza cerea fix 3.500 de euro, noi nu aveam banii ăștia, am zis să facem cumva să mergem într-un tir ceva. Eram nouă persoane.  Am avut aproximativ 500 de euro, am dat cuiva care ne-a spus într-un tir. A închis ușa, era întuneric, mă încurajam singur, am zis că hai cinci-șase ore, să zicem zece ore, rezist. Au trecut 64 de ore nemâncat, nebăut. Un băiat nu mai avea aer, nu mai putea să respire, la ochi nu mai avea negru, numai alb, m-am speriat, am zis că moare. Am bătut în spatele la cabina șoferului până când s-a trezit șoferul, era 3 noaptea, noi nu știam că șoferul n-a știut că suntem în tir, a sunat la poliție și ne-a trimis în Rădăuți, în cămin de refugiați” a povestit Ali, în emisiunea Chefi la Cuțite

”Dimineață nu știi dacă te mai întorci viu acasă”

O organizație l-a ajutat să se specializeze și să ia diplomă. Spune că acum e ușor și că e foarte fericit că e în România, unde e liniște și se înțelege bine cu românii. Dacă ar fi să câștige, ar face un restaurant și banii câștigați i-ar da copiilor orfani. 

”Sunt fugit din Afganistan, am mers la școală până la aproape 12 ani, apoi m-am retras pentru că nu aveam un trai bun. Dacă mergeam și eu și frații mei, tata nu putea să ne întrețină. Mai am doi frați și o soră. Eu, în Afganistan, eram ocupat cu benzina, cu motorina, pentru Armată. Cine lucrează pentru stat, armată sau americani, dacă-i prind talibanii, îi împușcă, îi taie gâtul direct. Dimineață nu știi dacă te mai întorci viu acasă, pe ce drum o iei, e posibil să explodeze bomba.” a povestit Ali. 

”Pe tata l-au tăiat la poartă”

Întrebat dacă a fost în pericol, el a povestit: ”Am fost în pericol, ne-au prins talibanii pe drum, pe șofer l-a tăiat, eu eram minor. În fața mea l-au tăiat pe șofer. Pe mine, nu știu ce s-a întâmplat, mi-a zis să urc în mașina lor (...), m-au dus în zona unde stau, mi-au spus să mă duc acasă și, dacă mă mai prind, mi-au spus l-am văzut pe șofer. Am continuat munca și într-o seară au venit acasă talibanii. Am fugit pe ușa din spate, tatăl meu a ieșit să le spună că Ali nu e acasă de o săptămână. Eu am fugit, am fost la vecini, am luat niște bani și am luat taxiul până la granița Pakistanului. Pe tata l-au tăiat acolo, la poartă. Am ajuns în Pakistan, am sunat acasă și atunci am aflat, mama mea plângea și nici n-a vrut să mă întorc, mi-a zis să mă duc cât de departe pot.”

A luat diploma de bucătărie, lucrează în București, la un restaurant. Frații săi sunt bine. Are azil politic în România și poate să plece oriunde în afară de Afganistan. Frații săi nu pot să vină în România pentru că nu poate să declare că are cu ce să-i întrețină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel