Charles Michel a fost reales președinte al Consiliului European

Charles Michel va avea continuitate pe scaunul de președinte al Consiliului Europei, fiind reales. 

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, l-au reales joi pe Charles Michel în funcţia de preşedinte al Consiliului European, informează agenţiile de presă internaţionale și Agerpres. 

Fostul premier al Belgiei a fost ales în funcţia respectivă pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate, până în noiembrie 2024. El nu va putea candida pentru un al treilea mandat.

Predecesorii lui Charles Michel în funcţia de preşedinte al Consiliului European sunt fostul premier belgian Herman Van Rompuy şi, ulterior, fostul premier polonez Donald Tusk. 

Charles Michel anunță crearea unui fond fiduciar pentru Ucraina

Consiliul European a convenit să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere, indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina. Iniţiativa a fost anunţată iniţial vineri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest fond ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor ucraineni şi de asemenea ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucţiei Ucrainei, a argumentat preşedintele Consiliului European. Citește mai multe AICI

Aderarea Ucrainei la UE

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit recent că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt "diverse opinii şi sensibilităţi". La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că Uniunea Europeană manifestă deschidere pentru eventuala admitere a Ucrainei, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla în termen scurt. "Avem numeroase teme asupra cărora colaborăm strâns şi, în final, sunt ai noştri şi vrem să fie în interiorul UE", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel