CFR vrea să intervină să ajute refugiații din Ucraina, dar surpriză: compania e blocată! „Mii de oameni ar putea fi salvați, dar ne împiedică voința politică!”

tren
tren

CFR vrea să intervină să ajute refugiați din Ucraina, să le faciliteze transportul cu trenul, dar surpriză: sunt blocați.

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane explică situația.

„La granița țării noastre este război. Din informații oficiale, numai prin vama Siret din județul Suceava au trecut aproape 50.000 de persoane, dintre care mai bine de jumătate sunt ucraineni. Conform Poliției de Frontieră, în data de 1 martie, în intervalul orar 00-24, pe intrare în țară prin PTF Siret au trecut 8285 persoane din care 5840 cetățeni ucraineni. Toți acești oameni intră în țară cu mașinile proprii, iar cei mai năpăstuiți trec pe jos, cu unul sau doi copii în brațe și poate un al treilea de mână. Cu toții stau zeci de ore la rând, asta în condițiile în care procedurile s-au mai simplificat. 


În tot acest timp, după șapte zile, unde este Calea Ferată Română? Federația noastră insistă că nu trebuie și nu putem sta pe margine. În ultimele zile, facem demersuri la autorități locale și naționale să ne arătăm sprijinul real, nu doar declarativ. Abia acum statul oferă gratuitate la transportul feroviar pentru refugiații ucraineni. Alte țări europene au luat deja această măsură. 


Ce au mai făcut alte țări și puteam deja face și noi? Au facilitat ca refugiații să folosească trenul ca mijloc de transport pentru trecerea frontierelor. FNFMCV a purtat discuții până la cel mai înalt nivel pentru introducerea de garnituri pe relația Ucraina – România prin Vadu Siretului – Vicșani. Infrastructura ne permite, nimic nu ne împiedică, decât voința politică. 


Postarea noastră este însoțită de mersul trenurilor aprobat pentru această inițiativă umanitară și absolut firească, până la urmă. Nimic nu ar trebui să ne împiedice nici să introducem tren pentru refugiați pe relația Cernăuți sau chiar Kiev până la Suceava, iar de aici mai departe, fiecare unde se poate duce. Mii de oameni ar putea fi salvați, mii de oameni ar putea face formalitățile vamale în condiții umane. Nimic nu ne împiedică, decât voința politică.

 
Colegii noștri s-au pus în mișcare, însă tot entuziasmul a dispărut după ce au aflat că garnitura cu 6 vagoane nu poate trece de la Vicșani (România) la Vadu Siret (Ucraina). Știm și de ce a fost blocată o operațiune umanitară pentru care a fost primit acceptul de la cel mai înalt nivel. Știm în favoarea cui este sabotat acest demers. Știm și nu vom rămâne indiferenți! Dacă situația nu devine una normală în aceste vremuri de grea încercare, dacă solidaritatea și umanitatea nu răzbesc în fața intereselor personale și de grup, conducerea Federației noastre va merge foarte curând la Vicșani să facă publice toate aranjamentele inumane!


În nordul țării este iarnă, domnilor!


Răul ia de mai multe ori aparența binelui, din păcate”, a transmis Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

S-ar părea că situația creată are legătură și cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Cel puțin asta zic, pe surse, CFR-iștii, pe el îl găsesc, într-o mare parte, responsabil. Ar fi anumite interese cu transportatorii auto și astfel CFR este împiedicată să mute refugiații din Ucraina cu trenul. Conform unor surse, ar fi vorba de anumite interese din Suceava. S-ar părea că firmele auto, care transportă pe acolo, primesc bani frumoși, iar trenul îi cam încurcă.

S-au făcut eforturi pentru ca tranzitul la frontiera Siret să se facă și cu trenul, care este mult mai la îndemână, capacitatea de procesare fiind una mult mare, dar iată că unii au considerat că nu se impune acest ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel