Cetățenii taiwanezii se pregătesc pentru război: Suntem dispuși să luptăm. Nimeni nu se va plânge de apărarea propriei case

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În Taiwan, războiul din Ucraina rămâne o temă constantă pe televizoarele din toată țara. Imediat ce a început în februarie, a animat îngrijorările cu privire la spectrul unei invazii a Chinei vecine.

Imaginile războiului din Ucraina, difuzate zilnic la posturile de televiziune din Taiwan, i-au ajutat pe mulți taiwanezi să conștientizeze realitățile brutale ale războiului modern. Acest lucru a transformat o teamă abstractă într-o posibilitate realistă, iar rezistența continuă a Ucrainei într-o oportunitate de a se concentra pe propriile lor pregătiri.

În ultimele patru luni, unii dintre locuitorii insulei s-au grăbit să se înscrie la lecții de prim ajutor și la cursuri de mânuire armelor, spun grupurile private de apărare civilă pentru Newsweek. 

Taiwan este cea mai importantă revendicare teritorială a Chinei

Liderii succesivi de la Beijing și-au exprimat dorința de a exercita în cele din urmă controlul politic asupra insulei, care este astăzi o democrație de 23,5 milioane de oameni.

Săptămâna trecută, un general chinez a declarat că va ”lupta până la capăt” dacă Taipei s-ar îndepărta de semi-recunoașterea de sub guvernul Republicii Chineze în căutarea independenței.

Observatorii nu sunt de acord cu privire la probabilitatea ca Partidul Comunist Chinez condus de Xi Jinping să se miște militar împotriva Taiwanului în viitorul apropiat, însă ceea ce nu este deloc îndoielnic este intenția Beijing-ului de a face acest lucru în următoarele decenii.

Doctrina militară pentru apărarea insulei

Având în vedere forțele armate mult mai mici ale Taiwanului în comparație cu cele ale armatei chineze, planificatorii apărării din Taipei și omologii lor de la Washington au dezbătut cea mai potrivită doctrină militară pentru apărarea insulei.

Ei au ajuns la ”un consens suplimentar privind războiul asimetric”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan în mai.

Conceptul urmărește să perturbe ritmul înaintării inamicului și să prevină un fapt împlinit, a spus ministerul. Aceasta implică utilizarea unor sisteme de arme de ultimă generație, inclusiv rachetele Javelin și Stinger de fabricație americană, pe care strategii le consideră că s-au dovedit extrem de eficiente în rezistența Ucrainei împotriva forțelor ruse.

Guvernul Taiwanului este, de asemenea, în proces de reformare a programului de rezerviști al armatei țării. Dar experții cred că apărarea teritorială ar putea fi piesa lipsă a puzzle-ului.

Pregătirea populației 

Forward Alliance, cu sediul în Taipei, format în 2020, este un grup care caută să sporească tipul de ”reziliență publică” care ar putea într-o zi să formeze coloana vertebrală a apărării comunitare.

Fondatorul Enoch Wu, un fost bancher și soldat pensionat al forțelor speciale din Taiwan, spune că scopul organizației este de a oferi cunoștințe pentru asistența în caz de dezastre în timp de pace și apărare civilă în timp de război.

Atelierele sale, care au fost aprobate de ambasada SUA de facto pe insulă, au fost complet rezervate de săptămâni întregi. Instructorii țin 15 cursuri pe lună, dar lista de așteptare rămâne constant peste 1.000 de persoane, spune Wu. ”În acest moment, suntem complet copleșiți de cerere”.

”Pentru a păstra pacea, trebuie să lărgim și să extindem participarea la securitatea Taiwanului”, spune el. ”Avem nevoie de o armată capabilă să contracareze operațiunile militare chineze. La fel de importantă este o populație civilă care este unită și pregătită pentru o criză”.

Grupul caută să-și diversifice cursurile de formare pentru a acoperi în cele din urmă nu numai primul ajutor și îngrijirea traumei, ci și căutarea și salvarea, gestionarea adăposturilor și securitatea comunității.

Taiwan are cele mai stricte legi din lume privind armele 

Ideea prezenței regulate la un poligon de tragere este un concept cu totul străin. Dar a existat întotdeauna un grup de oameni dornici să învețe cum să manevreze armele de foc, iar numărul lor a crescut de la invazia rusă a Ucrainei, spune Max Chiang, șeful serviciului de antrenament de luptă Polar Light.

Chiang, care s-a retras din forțele aeriene din Taiwan pentru a crea compania acum 15 ani, acceptă acum grupuri de 50 până la 100 de nou-veniți în fiecare lună, de patru ori mai mulți decât în ​​2021.

Aceștia primesc pregătire pentru arme și trageri tactice de la instructori cu militari sau poliție, folosind pistoale airsoft și pelete de plastic.

Grupul a asistat la o creștere similară a numărului  de participanți în 2020, după ce avioanele de război chineze au început operațiuni regulate în Taiwan.

”Ei simt nevoia să învețe anumite abilități pentru a se proteja”, spune Chiang, observând un aflux de femei care învață, acestea reprezentând aproximativ 15% dintre începători anul trecut și uneori peste 50% în prezent.

Polar Light este o organizație care duce un program de apărare teritorială pentru Taiwan, despre care Chiang susține că ar garanta determinarea și loialitatea în virtutea structurii sale formate numai de voluntari. Aceste grupuri ar putea opera în zonele locale și ar putea reduce presiunile asupra forțelor profesionale din Taiwan, spune el.

”Cea mai ușoară modalitate de a genera hotărâre colectivă este în jurul ideii de casă, în care avem familii și afaceri, și propriile noastre valori și mod de viață. Nu vrem ca nicio forță externă să schimbe asta și de aceea suntem dispuși să luptăm”, spune Chiang.

”Nimeni nu se va plânge de apărarea propriei case”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel