Cetățenii Republicii Moldova vor călători fără vize în UE

Parlamentul European a votat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, în favoarea eliminării regimului de vize pentru cetățenii din Republica Moldova.

Ridicarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova face parte din noua strategie a UE față de țările din Estul Europei, regândită ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Este de așteptat ca până în luna august a acestui an să fie semnat și tratatul de asociere la UE de către Republica Moldova şi Georgia.

Legislatorii de la Strasbourg au susținut propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată ( pentru o perioadă de ședere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spațiul de liberă circulație pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric, scrie timpul.md.

„Este o zi istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova, ţară care a îndeplinit toate criteriile pentru abolirea regimului de vize. Sper că şi alte ţări vor beneficia de regimul liberalizat de vize“, a spus raportului Tanja Fujon, raportorul Parlamentului European pentru RM privind liberalizarea regimului de vize

Dintre parlamentarii prezenți în plen, 460 au votat "pentru", 40 au fost "împotrivă", iar zece s-au abținut de la vot.

De când vor putea cetățenii Republicii Moldova să circule liber

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul curent. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În urma informaţiei prezentate de Tanja Fajon, la data de 12 februarie anul acesta, Comisia Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a susţinut propunerea Comisei Europene.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen.

Regulamentul amendat va intra în vigoare după publicarea lui în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel