Scandal pe tema cetățenilor danezi, luptători pentru ISIS

Confruntat cu organizarea reîntoarcerii danezilor care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic, ministrul danez al justiţiei a declarat miercuri că ar fi fost mai bine că aceştia "să fi murit acolo în timpul luptelor", informează AFP.

Cu toate acestea, Copenhaga este gata să-i primească pe cetăţenii danezi proveniţi din rândurile jihadiştilor, a declarat ministrul conservator Soren Pape Poulsen în faţa unei comisii parlamentare, potrivit presei locale.

Afirmaţiile lui au fost denunţate de opoziţie. "Acestea sunt nişte cuvinte pe care eu nu le-aş fi rostit niciodată", a declarat o purtătoare de cuvânt a social-democraţilor, Trine Bramsen.

Potrivit lui Pape Poulsen, circa 40 de jihadişti având legături cu Danemarca se află în prezent pe teritoriul fostului "califat" al SI. Zece dintre ei se află la închisoare acolo.

Urmăriți penal pentru aparteneță la o grupare teroristă

În Danemarca, persoanele care luptă în zonele de conflict unde este prezentă o organizaţie teroristă sunt, din 2016, pasibile de urmărire penală.

Treisprezece persoane au fost condamnate pentru că s-au raliat sau au încercat să se ralieze unei organizaţii teroriste, a precizat ministrul. Nouă dintre ele au fost expulzate, după ce li s-a retras cetăţenia daneză. Altele, având doar cetăţenie daneză, nu pot fi private de aceasta, potrivit legislaţiei în vigoare.

Din 2012, circa 150 de persoane cu cetăţenie daneză au ajuns în Siria şi Irak, potrivit cifrelor serviciilor de informaţii daneze. O treime dintre ele au revenit în Danemarca.

Vezi și: Luptători ISIS, în Europa. Un alt stat UE primește jihadisti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel