Cetăţenii britanici nu mai pot participa la alegerile locale din UE

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că cetăţenii britanici cu reşedinţa în Uniunea Europeană nu mai pot participa la alegerile locale din ţările membre.

În urma retragerii din UE a Regatului Unit, în 2020, britanicii "nu se mai bucură de statutul de cetăţean al Uniunii, nici - mai exact - de dreptul de a vota şi de a candida la alegerile municipale din statul membru unde au reşedinţa", a stabilit CJUE, transmite Agerpres. Cetăţenii europeni care au reşedinţa într-un alt stat membru al UE decât cel din care provin pot participa la alegerile locale. Pierderea dreptului de a vota sau candida "este o consecinţă automată a deciziei unice şi suverane a Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană", a stabilit instanţa. Decizia de joi a clarificat reclamaţia unei cetăţene britanice care are reşedinţa în Franţa din 1984 şi căreia nu i s-a mai permis să voteze la alegerile locale din martie 2020, după Brexit. Deoarece trăia în afara ţării sale de peste 15 ani, ea şi-a pierdut, conform legislaţiei britanice, şi dreptul de a participa la alegerile locale din Regatul Unit, a consemnat CJUE.

Brexit - scurt istoric

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

La 23 iunie 2016, Regatul Unit (UK) a organizat un referendum cu privire la statutul său de membru al Uniunii Europene. Regatul Unit a decis să părăsească UE, cu 52 % din voturi pentru și 48 % împotrivă.

La 29 martie 2017, Regatul Unit a informat Consiliul European cu privire la intenția sa de a părăsi UE, activând astfel în mod oficial articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

La 30 ianuarie 2020, UE a ratificat acordul de retragere.

La 31 ianuarie 2020, la miezul nopții (CET), când a intrat în vigoare acordul de retragere, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană și a devenit țară terță. Aceasta a marcat începutul unei perioade de tranziție care a durat până la 31 decembrie 2020.

La 24 decembrie 2020, UE și Regatul Unit au convenit asupra unui acord comercial și de cooperare, redefinind relațiile lor viitoare. Toate cele 27 de state membre au aprobat acordul la 29 decembrie 2020.

La 31 decembrie 2020, acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acesta se aplică cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel