Cetățean ucrainean, răpit în Belarus, ajunge să fie condamnat în Rusia pentru terorism

Pavlo Grib a fost condamnat la inchisoare, in Rusia, pentru terorism
Pavlo Grib a fost condamnat la inchisoare, in Rusia, pentru terorism

Justiţia rusă l-a condamnat vineri la şase ani de închisoare pe Pavlo Grib, un ucrainean în vârstă de 20 de ani, fiind acuzat că a vrut să organizeze un atentat în Rusia, la capătul unui proces denunţat de Kiev ca fiind aranjat, anunță AFP.

Pavlo Grib a fost găsit vinovat de "complicitate la terorism" şi condamnat la şase ani de închisoare, a precizat pentru AFP, Aliona Katkalo, purtător de cuvânt al Tribunalului Militar din Rostov-pe-Don care l-a condamnat.

Pavlo Grib, care suferă de ciroză la ficat şi de alte boli, a dispărut în 2017 când se afla în Belarus, unde s-a deplasat pentru a se întâlni cu un prieten care venea de la Soci, staţiune balneară din sudul Rusiei, conform familiei sale. În cele din urmă i-a fost găsită urma într-un centru de detenţie provizorie din Rusia, iar autorităţile ucrainene au afirmat că tânărul a fost "răpit" în Belarus de serviciile speciale ruse.

Justiţia rusă l-a acuzat pe Pavlo Brib că a încercat să îşi convingă prietenul să organizeze un atentat cu bombă la Soci.

Dreptul la un proces echitabil

Tânărul neagă acuzaţiile şi intenţionează să intre în greva foamei, a precizat la sfârşitul procesului avocata sa, Marina Dubrovina, citată de agenţia RIA Novosti.

Potrivit tatălui său, Pavlo Grib suferă de hipertensiune cauzată de ciroza sa la ficat şi are nevoie să urmeze un tratament medical. "Dată fiind boala lui Pavlo, este o condamnate la moarte. El are nevoie de o operaţie de urgenţă sau va muri", a afirmat pentru AFP Igor Grib.

Ministerul de Externe al Ucrainei a denunţat la rândul său "o încălcare flagrantă a drepturilor omului", acuzând Moscova că neagă "dreptul la un procesul echitabil" şi "dreptul la viaţă".

Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să îl elibereze pe tânăr, care, în opinia sa, este închis "fără o acuzaţie clară".

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel după venirea la putere la Kiev a autorităţilor pro-occidentale în 2014, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei care a făcut peste 13.000 de morţi.

Numeroşi ruşi şi ucraineni au fost condamnaţi în cele două ţări pentru cazuri de "spionaj", "terorism" sau "înaltă trădare". Moscova şi Kievul îşi consideră cetăţenii condamnaţi drept "prizonieri politici".

Vezi și: IRA, reactivată. O grupare teroristă a revendicat scrisorile-capcană 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel