CETA ar putea fi semnat azi. Vizele pentru Canada, eliminate. Proteste în fața PE

Parlament European
Parlament European

Parlamentul European ar putea vota azi Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA). 

Acordul care a fost fost negociat timp de șapte ani ar urma să elimine un număr semnificativ de taxe vamale. În ceea ce privește România, semnarea acordului ar aduce o premieră istorică, și anume eliminarea vizelor pentru Canada.

Votul PE privind CETA ar urma să aibă loc în jurul prânzului, după trei ore de dezbateri în prezența comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmström, scrie Agerpres.

Dacă acordul va fi adoptat, o mare parte din CETA ar intra în vigoare provizoriu, cel mai probabil din aprilie, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale din UE, proces care ar dura ani. 

Totuși, zeci de persoane au protestat în fața Parlamentului European împotriva semnării acestui acord.

Manifestanți îmbrăcați în salopete albe, cu măști pe gură, au format un lanț uman, stând în picioare sau așezați, în fața clădirii PE din Strasbourg.

Pe pancarte și bannere se putea citi mesaje precum 'De partea cui sunteți, eurodeputaților?', 'CETA e prea mult', 'A vota CETA înseamnă a călca în picioare cetățenii', 'Distrugerea democrației? Nici nu se pune problema' sau 'Cu cât insistați mai mult, cu atât vom rezista'. 

Organizația non-guvernamentală 'Friends of the Earth Europe' a adus de asemenea un Cal Troian gonflabil flancat de un banner cu 'Stop CETA'.

CETA este uneori calificat de opozanți ca fiind 'Calul Troian' al SUA, care, în opinia lor, ar permite multinaționalelor americane să invadeze piața europeană.

Militanți ai Greenpeace instalați în bărci gonflabile pe brațul râului din apropiere de Parlamentul European au denunțat acordul, spunând că este unul 'toxic', prin intermediul unei statui simbolizând justiția pe cale de a se scufunda. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel