Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certificatului verde pentru angajații de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România. Jurnalistul Val Vâlcu a lansat o întrebare cheie legată de vehemenţa cu care cei de la AUR s-au opus, marţi seara, luării acestei decizii.
"Legat de propunerea ca nici oamenii de rând, dar nici cei care lucrează acolo să nu mai poată intra în instituţiile publice din România fără certificatul verde, dacă o parte dintre cei de la AUR s-au vaccinat anti Covid-19 şi nu vor să facă public acest lucru? Dacă s-au vaccinat pe ascuns şi, în acelaşi timp, pozează în antivaccinişti pentru a câştiga capital electoral? Vă daţi seama că introducerea obligativităţii certificatului verde i-ar face fie să nu se mai poată ducă la Parlament şi, astfel, să piardă indemnizaţia de deputat sau senator, fie să dea cărţile pe faţă şi să prezinte certificatul verde obţinut după vaccinare.
Oricum publicul care, acum, se duce în număr mare la vaccinare oricum îi lasă în ofsaid. Pentru că, evident, sunt categorii de oameni care s-au inflamat pe treaba asta, dar cei mai mulţi nu s-au dus la vaccinare fie din comoditate, fie pentru că nu au crezut că valul 4 va fi atât de grav, fie din cu totul alte motive decât cele trâmbiţate de către cei de la AUR", spune Val Vâlcu.
Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certificatului verde pentru angajații de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România.
Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.
Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.
Conform primelor informații, proiectul a fost votat de senatorii PNL, UDMR si USR, în timp ce reprezentanții AUR și PSD s-au opus. Următorul pas este introducerea proiectului în plen, transmite Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News