Cercetătorii vorbesc despre misterioasa Planetă X care s-ar afla la periferia Sistemului Solar. Anomalia care îi trădează existența

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sistemul nostru solar este un loc destul de aglomerat. Există milioane de obiecte care se mișcă în interiorul său, de la planete, la sateliți, la comete și asteroizi. În plus, în fiecare an sunt descoperite alte obiecte care fac parte sau trec periodic prin Sistemul Solar.

Astronomii au găsit toate cele opt planete principale până în 1846. În ultimii 100 de ani, au fost găsite numeroase corpuri mai mici, îndepărtate, pe care le numim planete pitice, cum este, de exemplu, Pluto, conform Science Alert.

Descoperirea unora dintre aceste planete pitice poate fi un indicator că o altă planetă mare s-ar putea afla la periferia Sistemului Solar.

Există un motiv îndreptățit pentru care astronomii petrec mult timp încercând să localizeze o a noua planetă, numită „Planeta Nouă” sau „Planeta X”. Potrivit cercetătorilor, Sistemul Solar, așa cum îl știm noi, nu ar avea sens fără o a noua planetă.

Fiecare obiect din sistemul nostru solar orbitează în jurul Soarelui. Unele se mișcă repede și altele încet, dar toate se mișcă respectând legile gravitației. Tot ce are masă, are și gravitație. Cu cât un obiect este mai greu, cu atât are mai multă gravitație.

Gravitația unei planete este atât de mare încât influențează modul în care lucrurile se mișcă în jurul ei. Aceasta este ceea ce numim „atracția gravitațională”. De exemplu, atracția gravitațională a Pământului este cea care ține totul pe pământ.

De asemenea, Soarele nostru are cea mai mare atracție gravitațională dintre obiectele Sistemului Solar și, practic, acesta este motivul pentru care planetele orbitează în jurul lui.

Prin înțelegerea noastră a atracției gravitaționale se obține cel mai important indiciu pentru o posibilă Planetă X.

Planeta de la periferia Sistemului Solar. Comportamente neașteptate

Când ne uităm la obiecte cu adevărat îndepărtate, cum ar fi planetele pitice dincolo de Pluto, constatăm că orbitele lor sunt puțin neașteptate. Ele se deplasează pe orbite eliptice foarte mari (de formă ovală), sunt grupate laolaltă și sunt înclinate în comparație cu restul Sistemului Solar.

Când astronomii folosesc un computer pentru a modela ce forțe gravitaționale sunt necesare pentru ca aceste obiecte să se miște astfel, ei descoperă că o planetă care ar avea de cel puțin zece ori masa Pământului ar fi cauza care provoacă aceste anomalii la periferia Sistemului Solar.

Dar întrebarea este: unde este această planetă?

Problema pe care o avem acum este să încercăm să confirmăm dacă aceste predicții și modele sunt corecte. Singura modalitate de a face asta este să se descopere Planeta Nouă, ceea ce este cu siguranță mai ușor de spus decât de făcut.

Oamenii de știință din întreaga lume caută dovezi vizibile ale Planetei X de mulți ani.

Pe baza modelelor computerizate, se crede că Planeta X este de cel puțin 20 de ori mai departe de Soare decât Neptun. Se încearcă detectarea sa cu ajutorul luminii soarelui pe care o poate reflecta – la fel cum Luna reflectă noaptea lumina solară.

Cu toate acestea, deoarece Planeta X se află atât de departe de Soare, ne așteptăm să fie greu de observat chiar și pentru cele mai bune telescoape de pe Pământ. În plus, nu poate fi căutată în orice moment al anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel