Cercetătorii pot controla creierul musculițelor de la distanță

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O echipă de cercetare, formată din oameni de la institutele de top din SUA, a demonstrat o tehnologie fără fir prin care neuronii din creierul musculițelor de oțet poate fi controlat în mai puțin de o secundă.

Oamenii de știință caută modalități de a demonstra noi funcţionalităţi ale creierului. În aceste sens, un proiect de cercetare finanțat de National Science Foundation (NSF) și Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) își propune să dezvolte o tehnologie de căști care nu poate doar să citească activitatea neuronală a creierului unei persoane, ci și să o controleze, scrie Interesting Engineering. Denumit „Magnetic, Optical, Acoustic Neural Access” (MOANA), programul își propune să dezvolte un set de căști fără fir care poate facilita comunicarea de la creier la creier într-o manieră nechirurgicală. Jacob Robinson, profesor asociat la Universitatea Rice, se numără printre cercetătorii care lucrează la proiect, iar echipa sa a dezvoltat o metodă de a controla creierul musculițelor de la distanță.

Cum s-a ajuns la această performanţă

Echipa de cercetare a folosit inginerie genetică pentru a exprima un canal ionic special în celulele neuronale ale musculițelor care poate fi activat folosind căldură, scrie descoperă.ro. În momentul în care canalul ionic este activat, musculițele își întind aripile așa cum ar face-o ca parte a ritualului lor de împerechere. Pentru a activa canalul după bunul plac, cercetătorii le-au injectat musculițelor experimentale nanoparticule care puteau fi încălzite prin aplicarea unui câmp magnetic.

Musculițele modificate genetic au fost apoi introduse într-o incintă care avea deasupra un electromagnet și o cameră video pentru a le surprinde mișcările. Atunci când cercetătorii au activat electromagnetul, câmpul electric a încălzit nanoparticulele, care au activat neuronii, ceea ce a făcut ca musculițele să-și extindă aripile. Analizând imaginile din timpul experimentelor, cercetătorii au descoperit că intervalul de timp dintre activarea electromagnetului și extinderea aripilor a fost mai mic de jumătate de secundă.

Experiment de succes - speranţă pentru nevăzători

„Aducând la un loc experți în inginerie genetică, nanotehnologie și inginerie electrică, am reușit să dovedim că această idee funcționează”, a spus Robinson. Robinson este încrezător că această capacitate de a activa exact celulele va fi utilă în studierea creierului, în dezvoltarea tehnologiei de comunicare cerebrală, precum și în tratarea tulburărilor cerebrale. Echipa se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei care va ajuta la restabilirea vederii oamenilor, chiar dacă ochii lor nu funcționează. Oamenii de știință își propun să realizeze acest lucru prin stimularea părților creierului care sunt asociate cu vederea pentru a oferi un sentiment de vedere în absența ochilor funcționali.

Tratamente non-invazive

„Pentru a ajunge la precizia naturală a creierului, probabil că trebuie să obținem un răspuns de până la câteva sutimi de secundă. Deci mai avem mult de lucru”, a adăugat Robinson. „Scopul pe termen lung al acestei lucrări este de a crea metode pentru activarea unor regiuni specifice ale creierului în scopuri terapeutice, fără a fi nevoie vreodată să se efectueze intervenții chirurgicale”, a concluzionat el. Studiul a fost publicat în Nature Materials.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel