EXCLUSIV  Cenzură și autocenzură. Georgică Severin: Democrația începe cu lupta fiecăruia pentru ca celălalt să-l poată critica / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Georgică Severin, parlamentar și fost președinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre cenzură și autocenzură.

Trăim într-o epocă în care foarte mulți simt nevoia să-și renege trecutul așa cum l-au învățat, suntem în această cultură woke. La noi încă nu au prins cancel culture și woke atât de mult ca în alte zone, dar îmi este foarte clar că, într-un fel sau altul, ne îndreptăm și noi spre o zonă în care deja trăim de câțiva ani, în care autocenzura devine mult mai pregnantă și mai periculoasă decât cenzura.

Asta nu înseamnă că nu se caută din ce în ce mai mult să se introducă cenzura sub toate formele, de la CNA-ul nostru de toate zilele, până la ce am citit că s-a legiferat la vecinii noștri din Moldova.

Mă refer la faptul că realizatorii de emisiune, jurnaliștii încep să fie atenți mult mai mult, să nu spună lucruri care ar putea fi interpretate ca incorecte politic, chiar dacă ele sunt reale, adevărate.

Legat de ceea ce înseamnă libertatea de expresie și libertatea media, e clar că România este membru al unei alianțe, sprijinim un stat supus unei agresiuni, dar în același timp, suntem o țară care nu este în război, care nu am introdus o stare marțială, nu am introdus niciun fel de restricții oficiale, cel puțin, dar constat că înfățișam numai un anumit punct de vedere, la nivelul oficial, vorbim tot mai mult de informații din canalele oficiale.

Este absolut indecent modul în care cenzura și autocenzura domină presa. Din păcate, constat că CNA-ul s-a transformat într-un cenzor șef care verifică dacă opiniile sau ce se spune într-un podcast, într-o emisiune de televiziune sau zonele care prezintă interes, corespunde cu punctul de vedere oficial. Din păcate vedem că realitatea demonstrează că anumite lucruri nu sunt exact cum au fost ca cele criticate.

Sunt convins că este foarte important ca în acest moment să nu uităm că dacă vrem să fim mai buni decât cei pe care îi criticăm, nu trebuie să facem ca ei. Nu este nicio diferența când îi cenzurăm pe neprietenii noștri pentru măsurile pe care le iau, dar într-un fel sau altul, le luăm și noi: interzicem posturi, diverse structuri, amendăm cu sume uriașe pe cei care spun puncte diferite de vedere față de o anumită linie oficială.

Nu cred că trebuie să uităm că democrația, libertatea începe cu lupta fiecăruia pentru ca celălalt să-l poată critica.”, a spus Georgică Severin. 

VEZI ȘI: Georgică Severin: Există oameni în TVR care consideră că televiziunea e reprezentată de ei. Fără o reformă radicală nu se va produce nimic / video https://www.dcnews.ro/georgica-severin-exista-oameni-in-tvr-care-considera-ca-televiziunea-e-reprezentata-de-ei-fara-o-reforma-radicala-nu-se-va-produce-nimic-video_918689.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel