Centrala nucleară Zaporojie, în pericol. S-a aflat ce ascund rușii chiar lângă un reactor - Imagini din satelit

Centrala nucleară Zaporojie, în pericol. S-a aflat ce ascund rușii chiar lângă un reactor / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Centrala nucleară Zaporojie, în pericol. S-a aflat ce ascund rușii chiar lângă un reactor / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath

Află în articol ce au ascuns rușii la centrala nucleară de la Zaporojie, chiar lângă un reactor.

Rusia menține trupe la centrala nucleară de la Zaporojie, chiar lângă unul dintre reactoare. Asta se vede pe imaginile satelitare publicate de Ministerul britanic al Apărării. Potrivit experților, soldații ruși au ascuns vehiculele militare sub țevi și pasarele.

Pericolul pare a fi unul mare. Ministerul britanic al Apărării susține că riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune.

"La începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară Zaporojie. Pe 21 august 2022, imaginile indicau că Rusia a menținut o prezență militară sporită acolo, cu transportoare blindate amplasate la 60 de metri de reactorul numărul cinci. Trupele ruse au încercat probabil să ascundă vehiculele parcându-le sub țevi și pasarele.

Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie pentru propagandă. În timp ce Rusia menține ocupația militară asupra centralei de la Zaporojie, riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune", a scris pe Twitter Ministerul Britanic al Apărării.

Planul Rusiei

Un plan detaliat a fost elaborat de Rusia pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire, scrie The Guardian. Liderii mondiali au cerut ca centrala Zaporojie să fie demilitarizată, după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul fabricii și au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Dar Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat deja un plan pentru un comutator, pe motivul planificării unui scenariu de urgență în cazul în care se luptă împotriva conexiunilor de energie rămase.

"Ei au prezentat planul lucrătorilor de la fabrică, iar lucrătorii fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean", a spus Kotin într-un interviu de Ziua Independenței Ucrainei, miercuri. El se teme că armata Rusiei vizează acum acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei. Planul Rusiei de a deconecta centrala ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsându-l dependent de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor.

De ce deconectarea completă a centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua de electricitate e periculoasă

"Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să... închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte", a Petro Kotin.

În timpul unei schimbări între sistemele de rețea, centrala s-ar baza doar pe un generator de rezervă alimentat cu motorină, fără alte opțiuni în cazul în care aceasta eșuează. După doar 90 de minute fără curent, reactoarele ar ajunge la o temperatură periculoasă, avertizează expertul.

"În timpul acestei deconectări, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare și acesta este motivul pericolului. Dacă nu reușiți să asigurați răcirea... timp de o oră și jumătate, atunci veți avea deja topirea", a spus Kotin. 

Citește și: Centrala nucleară Zaporojie, complet deconectată de la reţeaua electrică din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel