CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNAVODĂ: REACTOARELE 3 și 4 vor fi construite începând cu 2015, a anunțat LIVIU DRAGNEA

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat joi, la Palatul Victoria, după întâlnirea cu vicepremierul executiv al R.P. Chineze, Zhang Gaoli, când ar urma să fie demarate lucrările pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu o companie chineză va începe cel mai probabil la începutul anului viitor, până la finele acestui an urmând să se semneze memorandumul la nivel guvernamental pentru realizarea proiectului, a afirmat Liviu Dragnea.

"Este vorba de Cernavodă, unde pe 23 septembrie, acum două zile, o companie chineză a depus o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 și 4. Urmează ca în perioada următoare comisia de negociere să analizeze oferta și să înceapă negocierile. Orizontul nostru de timp este ca până la sfârșitul anului negocierile să se finalizeze și să se semneze memorandumul comun de realizare a acestor investiții", a spus viceprim-ministrul, citat de Agerpres.

El a explicat că aproape toate etapele de negociere au fost parcurse și acestea nu au fost ușoare, în condițiile în care timpul avut la dispoziție a fost de doar câteva luni.

Citește și: Constantin Niță: Candu Energy și China Nuclear Power Engineering au semnat acordul...

"Este un mecanism mult mai complex. A fost o negociere destul de grea până acum și o negociere care s-ar putea să fie și mai grea în următoarele luni, pentru a se ajunge la mecanismul final. Nu se dă ceva în schimbul a ceva, ci participă efectiv la construcție și participă și la exploatarea efectivă a centralei. Cea mai importantă condiție a fost folosirea tehnologiei Candu 6", a continuat ministrul Dezvoltării.

Potrivit lui Liviu Dragnea, realizarea acestui proiect va începe probabil de anul viitor și va însemna "720 MW pe unitate, adică 1.440 de MW în total, peste un miliard și jumătate de euro comenzi în industria românească, locuri de muncă directe și indirecte, peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale și bugetul de stat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel