Constantin Niță: Candu Energy și China Nuclear Power Engineering au semnat acordul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Anunţul companiei canadiene Candu Energy privind semnarea unui acord de cooperare cu China Nuclear Power Engineering pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă un pas înainte pentru implementarea acestui proiect strategic pentru România, spune ministrul Economiei, Constantin Niță.

"Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va contribui la asigurarea securităţii energetice a României, în acord cu politicile europene de energie şi mediu.

Nu trebuie ignorat impactul direct, din punct de vedere socio-economic, impact care va fi vizibil prin revitalizarea capacităţilor de producţie, din România, axate pe echipamente şi materiale nucleare şi ne-nucleare. Mai mult, vor fi create noi locuri de muncă. Obiectivul României reprezintă un deziderat la nivel european – asigurarea necesarului de energie, la preţuri suportabile pentru consumatorii casnici şi industriali, în condiţii de competitivitate, calitate şi siguranţă în alimentare. În acelaşi timp, potrivit angajamentelor europene, trebuie să ne aliniem procesului de decarbonizare a sectorului de producere a energiei. Acest proces presupune înlocuirea capacităţilor învechite cu unele noi, eficiente, bazate pe tehnologii cu emisii reduse de carbon. Energia nucleară îndeplineşte aceste criterii, fiind o energie curată, a cărei producţie este asigurată în bandă, la preţuri suportabile pentru consumatori", mai precizează Constantin Niță.

Citește și: SNC-Lavalin, acord cu o companie chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

"Am vorbit de fiecare dată despre necesitatea valorificării potenţialului regional al ţării noastre, fapt care implică dezvoltarea interconectărilor în vederea exportului de energie. În acest sens, trebuie să continuăm acest demers, acordând atenţia necesară creării condiţiilor pentru valorificarea producţiei de energie prin vânzarea pe piaţa regională, la preţuri competitive. Consider că proiectul cablului maritim România – Turcia reprezintă o astfel de oportunitate, importantă pentru producătorii români şi, implicit, pentru economia românească.

Citește și: PRIMA MAŞINĂ, programul ministrului Constantin Niță. Vezi pașii de urmat

Revitalizarea industriei locale, noi locuri de muncă şi consolidarea securităţii energetice a României sunt obiective ale Guvernului, iar realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este un factor determinant în atingerea acestora. Îmi reafirm angajamentul faţă de implementarea proiectului şi îmi exprim încrederea că acest proces complex, început în anul 2013, va fi finalizat cu succes", a conchis ministrul Economiei pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel