Celebrul fotograf Abbas a MURIT. A fost prezent la toate conflictele armate de pe plan mondial

Doliu
Doliu

 Fotograful iranian Abbas, un colaborator de marcă al agenţiei Magnum, care a acoperit din punct de vedere mediatic numeroase conflicte armate şi revoluţii ce au avut loc pe plan mondial, a murit miercuri la Paris la vârsta de 74 de ani, informează AFP. 

"A fost ca un părinte pentru o întreagă generaţie de tineri fotografi", a declarat Thomas Dworzak, preşedintele Magnum, într-un comunicat publicat pe site-ul acestei agenţii. "Iranian strămutat la Paris, Abbas era un cetăţean al lumii, pe care nu a încetat să o documenteze, cu războaiele, dezastrele, revoluţiile şi mişcările ei populare", a adăugat el. 

Abbas, care s-a alăturat agenţiei Magnum în 1981 după ce a lucrat pentru agenţiile Sipa şi Gamma, a ilustrat reportaje din Biafra, Bangladesh, Vietnam, Orientul Mijlociu, Iran, Chile, Cuba şi Africa de Sud în timpul erei apartheid. 

Evenimentele pe care le-a acoperit 

Din 1978 până în 1980, Abbas a acoperit mediatic Revoluţia Islamică din ţara lui, în care s-a întors după un exil de 17 ani. A fost o experienţă de viaţă care l-a determinat să se lanseze mai târziu într-un proiect de amploare, dedicat marilor religii ale lumii. 

Combinând expoziţii şi cărţi, Abbas a devenit interesat mai întâi de ascensiunea islamului în lume ("Allah O Akbar: Un voyage dand l'Islam militant"), înainte de a se concentra pe creştinism, în 2000, apoi pe animism, budism (2008-2010) şi hinduism (2013). 

Abbas a străbătut de asemenea Mexicul, între 1983 şi 1986, şi a încercat să descrie prin intermediul fotografiilor sale contradicţiile existente în această ţără după modelul unui romancier, insistând asupra societăţii civile şi a vieţii cotidiene a locuitorilor din Mexic. 

"Abbas era un profesionist mare printre cei mari. Opera lui este considerabilă şi acoperă atât de multe domenii", a declarat pe Twitter Pierre Haski, senior-reporter şi preşedinte al RSF (Reporters Sans Frontieres), relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel