Alimentele au proprietăți pe care le cunoaștem și le valorificăm, dar și multe altele care merită să fie studiate în continuare pentru a afla dacă vor putea fi folosite în medicamente în...
Multe dintre alimentele cele mai populare din rețetele tradiționale sunt apreciate pentru gustul lor, dar și pentru proprietățile și beneficiile lor pentru sănătate, chiar dacă nu suntem mereu conștienți de acestea. Dintre numeroasele opțiuni pe care le avem la dispoziție, există patru alimente care se remarcă prin capacitatea lor de a proteja sănătatea inimii – și sunt mult mai frecvente decât ne-am putea imagina.
Tindem să credem că totul a fost deja inventat, însă cercetările actuale ne deschid ochii iar și iar, evidențiind faptul că există multe lucruri pe care încă nu le cunoaștem sau pe care bănuim că ar putea fi adevărate, dar care necesită dovezi, căci așa funcționează știința.
Un studiu recent, publicat sub formă de articol științific în revista Food Bioscience, a revizuit un grup de plante mediteraneene, analizând în mod special ingredientele lor active și acțiunile lor farmacologice în domeniul celor mai frecvente boli cardiovasculare. Ingredientele active extrase din plante sunt adesea utilizate pentru dezvoltarea medicamentelor datorită proprietăților lor terapeutice, astfel încât acest tip de cercetări deschide noi posibilități de utilizare în viitor.
Alimentele analizate și compușii lor activi au fost:
Această cercetare, inițiată ca parte a unui proiect de licență la Universitatea Autonomă din Barcelona, cu participarea altor instituții, s-a concentrat pe cele mai importante mecanisme farmacologice ale acestor compuși, evidențiind proprietățile lor antioxidante, antiinflamatoare și vasodilatatoare. Componentele active par promițătoare în tratamentul potențial al aterosclerozei, ceea ce ar putea reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Studiul sintetizează dovezile științifice actuale, dar deschide și noi perspective de cercetare, identificând posibile lacune, cum ar fi efectele pe termen lung sau modul în care acționează aceste substanțe în contextul unei diete. Acest lucru încurajează explorarea utilizării lor în viitoare medicamente. Deși cercetarea publicată arată că rezultatele sunt promițătoare, mai sunt multe de investigat, deoarece efectele acestor extracte naturale pot fi influențate de alți compuși alimentari, fie amplificându-le, fie diminuându-le.
Adică, efectele extractelor naturale ar putea fi diferite dacă se schimbă contextul lor, un aspect asupra căruia cercetătorii pun accent, subliniind în mod special importanța continuării cercetărilor și realizarea acestora dintr-un cadru farmacocinetic, toxicologic și clinic, din care să poată fi evaluată atât eficiența, cât și siguranța lor pentru a fi utilizate în medicamente, în cazul în care aduc o îmbunătățire față de cele existente, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News