Cel puțin 80 de morți într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria

Cel puţin 80 de morţi într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cel puţin 80 de morţi într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

O rafinărie de petrol ilegală din Nigeria a explodat.

O explozie produsă la o rafinărie de petrol ilegală s-a soldat cu cel puţin 80 de morţi în sudul Nigeriei, au anunţat duminică serviciile de salvare citate de AFP.

Explozia a survenit vineri la o facilitate clandestină situată între statele Rivers şi Imo, a menţionat poliţia. Bilanţul ar putea creşte, potrivit Agenţiei naţionale pentru situaţii de urgenţă.

Exploziile la rafinării ilegale sunt frecvente în Nigeria, primul producător de ţiţei din Africa. În regiunea petrolieră a Deltei Nigerului, de multe ori conductele sunt vandalizate pentru a sustrage hidrocarburi, care sunt revândute pe piaţa neagră. Majoritatea localnicilor trăiesc într-o sărăcie accentuată, în pofida faptului că regiunea lor generează milioane de dolari, cu o producţie de circa două milioane de barili pe zi, scrie Agerpres.

OFICIAL - Erupţia vulcanului Tonga, cea mai puternică explozie a secolului XXI

Erupţia vulcanului Tonga de la începutul anului 2022 a fost catalogată drept cea mai puternică explozie a secolului XXI. 

De asemenea, aceasta a fost pusă pe picior de egalitate cu cele mai mari erupţii din istorie. După ce a aruncat materie la 10 km cubi în jur şi a generat o undă de şoc atmosferică care a înconjurat globul de mai multe ori şi a produs un nor de cenuşă de două cât mărimea Franţei, erupţia a fost echivalată ca putere cu erupţia muntelui Pinatubo din Filipine, din 1991. 

Cercetătorii au folosit un nou algoritm pentru a identifica scara erupţiei de la vulcanul Tonga, astfel că nu a mai fost nevoie să se deplaseze la faţa locului. Indexul de explozivitate vulcanică a fost de 6, o astfel de erupţie fiind aşteptată o dată la 50-100 de ani. Cu toate astea, în vârful erupţiei, VEI-ul s-a dus la 8, iar o astfel de erupţie are loc o dată la 50.000 de ani. 

Erupţia din ianuarie 2022 a distrus 90% din insula Hunga Tonga Ha'apai, nelocuită. De altfel, această insulă apăruse în urmă cu doar 7 ani, după o altă erupţie a vulcanului, mai mică, scrie sciencealert.com.

Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, au anunţat oamenii de ştiinţă de la agenţia spaţială americană NASA, în timp ce supravieţuitorii catastrofei au declarat că puterea acesteia le-a zguduit creierul, relatează luni AFP (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel