Cel puțin 21 morți după ce statul american Mississippi a fost lovit de tornadă

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

O tornadă a luat cel puțin 14 vieți în statul american Mississippi.

Cel puţin 21 de persoane au decedat din cauza unei tornade care a lovit statul Mississippi (sudul SUA) vineri noaptea, a relatat postul de televiziune ABC News, care citează autorităţi locale şi federale americane, potrivit Agerpres. Operaţiunile de căutare şi salvare erau în desfăşurare sâmbătă dimineaţă în districtele Sharkey şi Humphreys, a precizat Agenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din statul Mississippi.

"Multe persoane din zona deltei fluviului Mississippi au nevoie de protecţie în această noapte. Am activat sistemul de sprijin medical şi am solicitat mai multe ambulanţe şi alte mijloace de asistenţă de urgenţă pentru cei afectaţi. Este în desfăşurare operaţiunea de căutare şi salvare, a declarat guvernatorul statului Mississippi, Tate Reeves. 

Ce alte locații au mai fost vizate de fenomenul meteo extrem

Tornada a cauzat daune în orașele Rolling Fork, Silver City, Tchula și Winona, unde a fost declarată o situație de urgență. Primarul din Rolling Fork a spus că tornada a distrus orașul și că mulți oameni au rămas blocați sub dărâmături. Spitalul comunitar din zonă a fost de asemenea avariat.

Guvernatorul statului Mississippi a trimis echipe de căutare și salvare și alte resurse de urgență în zonele afectate. A cerut rugăciuni și protecție divină pentru locuitorii din Delta Mississippi.

Numărul tornadelor s-a înmulțit în ultimii ani în SUA

În ultimii ani, sudul SUA a fost lovit de mai multe tornade puternice și devastatoare, care au făcut zeci de victime și au distrus mii de locuințe. De exemplu, în ianuarie 2023, o tornadă a provocat pagube majore în Carolina de Sud și a răsturnat zeci de mașini. În ianuarie 2022, peste 45 de tornade au traversat Alabama și Georgia, ucigând nouă persoane.

Sudul SUA este o zonă predispusă la tornade, deoarece se află în calea maselor de aer tropical și polar care se ciocnesc frecvent. Cel mai afectat stat este Texas, urmat de Oklahoma, Kansas, Florida și Alabama. Sezonul tornadelor în sudul SUA este între martie și mai, dar ele pot apărea în orice lună a anului.

Tornadele pot avea viteze de până la 500 km/h și pot provoca daune mari clădirilor, mașinilor, vegetației și vieții umane și animale. Acestea pot dura de la câteva secunde până la mai multe ore și pot parcurge distanțe de la câțiva kilometri până la sute de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel